Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinu postihlo nešťastie: Rozsiahle záplavy si vyžiadali tri životy a stovky vysídlených ľudí

Záplavy na Ukrajine si vyžiadali minimálne tri obete Zobraziť galériu (3)
Záplavy na Ukrajine si vyžiadali minimálne tri obete (Zdroj: SITA/Emergency Situation Ministry via AP)

KYJEV - Traja ľudia zahynuli a stovky ďalších museli opustiť svoje domovy pre záplavy, ku ktorým došlo v uplynulých dňoch na západe Ukrajiny a podľa miestnych predstaviteľov boli vôbec najhoršími za viac ako desaťročie. S odvolaním sa na vyjadrenia ukrajinskej vlády o tom v stredu informovala agentúra AFP.

Záplavy vyvolané výdatnými dažďami postihli tento týždeň na západe Ukrajiny približne 200 dedín, kde poničili približne 500 domov a vynútili si evakuáciu asi 800 ľudí, informovalo v stredu ukrajinské ministerstvo vnútra. Zničených bolo podľa rezortu aj vyše 100 kilometrov ciest a približne 90 mostov. Najhoršie postihnutou je pritom Ivanofrankivská oblasť ležiaca pri hraniciach s Rumunskom.

Záplavy na Ukrajine si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Emergency Situation Ministry via AP)

Počas niekoľkých dní pritom na niektorých miestach zaznamenali približne 70 percent z obvyklého mesačného úhrnu zrážok, uviedol ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, ktorý do postihnutej oblasti vycestoval spoločne s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Do dedín, ktoré voda odrezala od zvyšku sveta, by mali už čoskoro dovážať potraviny pomocou helikoptér, píše AFP.  

Záplavy na Ukrajine si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Emergency Situation Ministry via AP)

Záplavy sú najrozsiahlejšími od tých, ktoré západ Ukrajiny postihli ešte v roku 2008 a vyžiadali si 39 životov. Niektorí experti tvrdia, že za obrovský rozsah záplav môže nelegálna ťažba dreva, ku ktorej často dochádza v Karpatoch. Stromy by totiž príval dažďovej vody čiastočne zastavili, dodáva AFP.
 

Viac o téme: ZáplavyObeteUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu