Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záplavy a zosuvy pôdy v Indii a Indonézii: Milión ľudí muselo opustiť svoje domovy

Rozsiahle záplavy na východe Indie vyhnali z domovov milión ľudí Zobraziť galériu (3)
Rozsiahle záplavy na východe Indie vyhnali z domovov milión ľudí (Zdroj: TASR/AP Photo/Anupam Nath)

NAÍ DILLÍ - Rozsiahle oblasti husto zaľudnených štátov východnej Indie postihli záplavy spôsobené každoročnými silnými monzúnovými dažďami, ktoré napriek riziku nákazy novým druhom koronavírusu donútili opustiť svoje domovy viac ako milión ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Monzúnové dažde, ktoré sú pre poľnohospodárstvo v južnej Ázii zásadné, tento rok Indiu zasiahli spolu s koronavírusom SARS-CoV-2. V Indii doposiaľ evidujú celkovo 968.875 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom. Nákaze od začiatku pandémie podľahlo 24.915 ľudí. Záplavy si v štátoch Ásam, Bihár a Džárkhand vyžiadali najmenej desať obetí na životoch a viac ako 70 ľudí utrpelo zranenia. Za uplynulých 24 hodín silný dážď v zmienenej oblasti zaplavil tisíce dedín a miestne úrady sa snažia zaistiť dodržiavanie bezpečných odstupov v núdzových prístrešiach.

Rozsiahle záplavy na východe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Anupam Nath)

V čase, keď sa pozornosť sveta zameriava na krízu v Spojených štátoch a Južnej Amerike, v južnej Ázii sa odvíja ľudská tragédia, uviedol John Fleming z Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Varoval, že ochorenie "COVID-19 sa v južnej Ázii, kde žije štvrtina ľudstva, šíri alarmujúcou rýchlosťou". V národnom parku Kaziranga, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO, zahynulo v dôsledku záplav najmenej 50 divokých zvierat. Niektoré nosorožce sa zatúlali aj do dedín, kde môžu ohroziť záchranárov.

V Indonézii zahynulo najmenej 30 ľudí

Najmenej 30 ľudí zahynulo na indonézskom ostrove Sulawesi pri záplavách a zosuvoch pôdy, ktoré spôsobili pondelkové prudké dažde. Stovky ľudí museli opustiť svoje domovy, uviedli vo štvrtok miestne úrady, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. Podľa hovorcu záchranárov je 15 ľudí stále nezvestných.

Rozsiahle záplavy na východe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Anupam Nath)

Záplavy zasiahli okres Severné Luwu, ktorý sa nachádza v provincii Južné Sulawesi. V zasiahnutej oblasti býva najmenej 4000 ľudí. Povodne a zosuvy sú v Indonézii bežným javom, obzvlášť počas monzúnového obdobia, ktoré v tejto krajine trvá od októbra do apríla. Povodňová situácia v krajine sa zhoršuje výrubom lesov.

Viac o téme: ZáplavyZosuvy pôdyDaždeIndiaIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu