Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Putin zvolal rokovanie, jeho hlavnou témou bola budúcnosť zmluvy START 3

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu zvolal zasadnutie ruskej Bezpečnostnej rady. Jeho cieľom bola diskusia o konečnej pozícii Moskvy v súvislosti s rozhodnutím USA odstúpiť od Zmluvy o otvorenom nebi, ako aj o situácii okolo Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní (START 3).

Agentúra DPA poznamenala, že Putin toto zasadnutie zvolal nečakane, pričom rokovanie Bezpečnostnej rady sa uskutočnilo v režime videokonferencie. Putin jej zvolanie podľa agentúry TASS vysvetlil nutnosťou definovať postoj Ruska v súvislosti s odstúpením Spojených štátov od Zmluvy o otvorenom nebi a blížiacim sa koncom platnosti zmluvy START 3.

Putin dodal, že "seriózne rokovania o tejto dôležitej téme - a to nielen pre nás, ale pre celý svet - sa ešte ani nezačali". "Preto o tom musíme hovoriť," zdôraznil Putin. Zmluva New START/SNV-III/START 3 bola Moskvou a Washingtonom uzavretá v roku 2010. Podpísali ju vtedajší prezidenti USA a Ruska - Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Dokument bude platiť do 5. februára 2021. Podľa dohody môže byť jeho platnosť predĺžená o päť rokov.

Putin už niekoľkokrát vyzval Spojené štáty na začatie rokovaní o novej zmluve. Washington však o to podľa agentúry AFP prejavuje len malý záujem. Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Riabkov v rozhovore pre americký špecializovaný spravodajský magazín The National Interest uviedol, že "šanca na záchranu zmluvy (START 3) je prakticky nulová", pretože po novembrových prezidentských voľbách v USA bude na rokovania o nej už príliš neskoro.

Rusko opakovane varovalo pred nebezpečenstvom vypuknutia pretekov v zbrojení, ak sa platnosť START 3 neobnoví. USA naznačili, že obnovenie platnosti je síce žiaduce a že sú ochotné rokovať, ale vyzvali, aby sa zmluvným partnerom stala aj Čína a prípadne aj ďalšie štáty. Tieto snahy Spojených štátov neboli úspešné - Čína vyhlásila, že nemá o podobné rokovania záujem.

Viac o téme: ZmluvaRuskoVladimir PutinStrategické útočné zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu