Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bláznivá Viktorka z Babičky: Dieťa s kolegom a potom... Toto rozdýchaval len ťažko!

Libuše Geprtová Zobraziť galériu (3)
Libuše Geprtová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Viktorku, ktorá sedávala pri splave, si zahrala herečka Libuše Geprtová. Tá vždy tvrdila, že na mužov nemá šťastie. S kolegom Vítězslavom Jandákom ju spájal syn., lenže...

Libuše Geprtová sa narodila 21. decembra 1941. Od malička túžila byť herečkou a navštevovala dramatické krúžky. Stala sa však učiteľkou a venovala sa ochotníckemu divadlu. 

Galéria: Libuše Geprtová

Stále ju to ťahalo k herectvu, a postupne zamierila na viaceré profesionálne scény. Chvíľu uvažovala o štúdiu na divadelnej fakulte, dala však prednosť praxi. 

Pred kamery sa po prvý raz dostala začiatkom 60. rokov vo filme Kohout plaší smrt, kde účinkovali napríklad Karel Höger, Július Pántik či Jan Tříska.

Zlom nastal o 10 rokov neskôr, keď získala úlohu bláznivej Viktorky v televíznej adaptácii Babičky. „Za to, že som ju mohla hrať, mohli asi moje dramatické oči, ktoré k bláznivej žene úplne sedia,” povedala herečka Zlínským novinám v jednom zo svojich posledných rozhovorov. 

Libuše Geprtová a Jarmila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Neskôr sa objavila ešte v mnohých televíznych filmoch, napríklad Lakomec, Horúci dych, Smrt stopařek, V zámku a podzámčí, Pasáček z doliny, Mata Hari...

Viktorka z Babičky sa pomiatla z nešťastnej lásky a samotná Geprtová sa tiež nikdy nevydala. Hovorievala, že mala smolu na mužov. Svoju osudovú lásku stretla ako 33-ročná. S Vítězslavom Jandákom mala dokonca aj syna Svatopluka. 

Libuše sa však rozhodla, že bude radšej slobodnou matkou a Jandák nedokázal jej rozhodnutie dlho pochopiť. Ich vzťah bol nejakú dobu na bode mrazu, nakoniec sa však uzmierili. Síce mala aj ďalšie vzťahy, zrejme však nenašla presne to, čo hľadala, a tak zostala do smrti sama. 

Libuše Geprtová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Jej otec i sestra zomreli na rakovinu a táto choroba nakoniec dostihla aj Libušu, objavili u nej nádor na mozgu. Po operácii mala nádej, že sa vylieči, no nastali komplikácie a nastali u nej metastázy. Chorobe podľahla 18. novembra 2005. 

Viac o téme: Libuše Geprtová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu