Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kedy je pacient skutočne neinfekčný? Pozor, KORONAVÍRUS sa dostáva do tela aj inými cestami než dýchacími

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty images, TASR/AP)

PRAHA – Kedy je človek, ktorý bojoval s koronavírusovou infekciou, skutočne vyliečený? Uznávaný epidemiológ Rastislav Maďar vysvetlil i to, prečo predstavuje problém aj stolica.

Počet vyliečených pacientov s covid-19 každým dňom, našťastie, narastá. Kedy sa ale naozaj môžu považovať za zotavených a akými cestami než dýchacími sa vírus dostáva do tela?

Čítajte aj: Taxikár Robert (53) je doma po výhre nad KORONAVÍRUSOM: FOTO Mrazivá spoveď partnerky

„Do pľúc preniká tak, že sa naviaže na špeciálne receptory, ktoré použije ako výťah do pľúcnych buniek. Tie potom napadne,“ objasnil pre Blesk.cz epidemiológ Rastislav Maďar.

„Iste, prieskumy tiež ukázali, že vírus vstupuje cez podobné receptory aj do črevných buniek a vylučuje sa stolicou až niekoľko dní. Preto musia pracovníci čističiek odpadových vôd používať tiež veľmi dôsledne ochranné pomôcky,“ zdôraznil.

Snaha o kolektívnu imunitu

U mnohých ľudí však nákaza prebieha bezpríznakovo. „Nevieme presne, u koľkých, ale hovorí sa o 10- až 40-percentách populácie. Možno sa to zdá ako nebezpečne vysoké číslo, ale opak je pravdou. Čím viac ľudí má takýto bezproblémový priebeh, tým skôr sa premorí naša populácia,“ uviedol Maďar s tým, že vďaka protilátkam, ktoré sa tvoria po ochorení, vznikne takzvaná kolektívna imunita.

„A tá bude následne chrániť aj zvyšnú časť populácie. Len sa musíme snažiť ustriehnuť, aby postupné premorovanie zasiahlo čo najmenej tú časť populácie, ktorá je ohrozená vážnym priebehom ochorenia,“ skonštatoval odborník.

Kedy je infikovaný pacient vyliečený?

Ak pacient s covid-19 skončí v nemocnici, po liečbe musí byť jeho stav dostatočne dobrý, aby sa smel odobrať do domácej liečby. „Zobrazovacie vyšetrenie ukáže, či sú pľúca už úplne v poriadku. Doma pacient zostáva ďalších 14 dní a za zdravého a neinfekčného sa považuje až vtedy, keď dva testy preukážu negatívny výsledok. Medzi nimi musí byť minimálne 24-hodinový odstup. Pokiaľ je chorý s nákazou od začiatku doma, po 14 dňoch musí byť aspoň tri dni bez príznakov i bez užívanej liečby a po dvoch negatívnych testoch už nie je infekčný,“ uzavrel epidemiológ.

Viac o téme: ČeskoNákazaCOVID-19KoronavírusEpidemiológKolektívna imunitaVyliečenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu