Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mrazivé varovanie epidemiológa: Koronavírus by mohol v USA zabiť až 200-tisíc ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

WASHINGTON - Koronavírus by mohol v Spojených štátoch zabiť 100 000 až 200 000 ľudí, varoval dnes hlavný vládny expert na infekčné ochorenia Anthony Fauci, ktorý je členom krízového štábu. Ako Fauci povedal v rozhovore so CNN, nakazených by potom mohli byť milióny.

Expert však podotkol, že ide len o možnú predpoveď. Budúci vývoj sa totiž vzhľadom na neustále sa meniacu situáciu dá len ťažko predpovedať. 

KORONAVÍRUS Premiér terčom odporného útoku výrastkov! Je to hyenizmus, ste nechutní

Americký prezident Donald Trump sa rozhodol zatiaľ neoznámi karanténu pre oblasť New Yorku, New Jersey a Connecticutu, ktoré sú pandémií koronavírusy najviac zasiahnuté. Podľa Fauciho o tom s prezidentom v sobotu večer v Bielom dome viedli "veľmi intenzívne diskusie".

Mrazivé varovanie epidemiológa: Koronavírus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Trump sa následne rozhodol vyhlásiť pre dané oblasti len odporúčania ohľadom nutnosti obmedziť cestovanie. Spojené štáty registrujú viac ako 120 000 prípadov nákazy koronavírusu, čo je najviac na svete. Viac ako dvetisíc ľudí infekcii podľahlo.

Trump sa nevyhol kritike

Prístup prezidenta Trumpa, ktorý spočiatku dopady pandémie zľahčoval, kritizovala šéfka americkej Snemovne reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová. Ako uviedla v rozhovore s americkou CNN Trumpove bagatelizovanie krízy a následné meškanie v dodávkach životy zachraňujúceho zdravotníckeho materiálu vládam jednotlivých štátov mali "smrtiaci" dopad. "Neviem, čo mu povedali vedci. Čo vedel a kedy sa to dozvedel? To bude na neskoršie skúmanie. Ale zatiaľ čo prezident otáľal, ľudia umierali," vyhlásila Pelosiová.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V piatok, kedy Trump podpísal rekordnú finančnú injekciu pre americké hospodárstvo postihnutých dopadom koronavírusu, mal podľa šéfky snemovne vyhlásiť, že ešte pred 20 dňami bolo všetko skvelé. "Nie, všetko skvelé nebolo. Mali sme už takmer 500 prípadov a 17 úmrtí. A za tých 20 dní, pretože sme neboli pripravení, máme 2000 mŕtvych a 100.000 prípadov," dodala Nancy Pelosiová.

Viac o téme: USADonald TrumpKoronavírusAnthony Fauci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu