Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katastrofa stále nie je na konci: Stratené lietadlo havarovalo, zomreli traja Američania

Lietadlo už hľadajú aj vrtuľníky
Lietadlo už hľadajú aj vrtuľníky (Zdroj: Twitter/Daily Mirror)

SYDNEY - Austrálske úrady stratili kontakt s veľkým hasičským lietadlom, ktoré bojovalo s lesnými požiarmi v horských oblastiach juhovýchodného štátu Nový Južný Wales. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

"Hasičský zbor Nového Južného Walesu vyšetruje správy o vážnom popoludňajšom incidente, do ktorého malo byť zapojené lietadlo na juhu Nového Južného Walesu," uviedli úrady na Twitteri. Po lietadle, ktoré sa mohlo zrútiť v regióne Snowy Monaro, začali pátrať vrtuľníky. Hasiči bojujú s požiarmi v tejto oblasti sužovanej extrémne vysokými teplotami nad 40 stupňov Celzia.

Vzhľadom na lesné požiare došlo vo štvrtok k uzavretiu letiska v Canberre. Úrady tiež vyzvali obyvateľov východných predmestí hlavného mesta, aby si hľadali úkryt a niektorých vyzvali, aby okamžite opustili svoje domovy. Samotný terminál letiska neevakuovali.

Dážď a pokles teplôt koncom minulého týždňa hasičom umožnil dostať plamene pod kontrolu. V stredu však v tejto oblasti opäť zaznamenali vysoké teploty a vietor. Na území Nového Južného Walesu stále horí viac ako 60 požiarov. Lesné požiare na východnom pobreží Austrálie si od septembra 2019 vyžiadali životy 29 ľudí, usmrtili milióny zvierat a zničených bolo vyše 2500 domov.

Lietadlo havarovalo, zahynuli traja Američania

Traja Američania prišli vo štvrtok o život pri havárii hasičského lietadla, ktoré v horských oblastiach štátu Nový Južný Wales na juhovýchode Austrálie bojovalo s lesnými požiarmi. Informovala o tom agentúra AP. Lietadlo typu C-130 Lockheed patrilo americkej spoločnosti Coulson Aviation, ktorá stratu lietadla potvrdila.

 

 

Shane Fitzsimmons z hasičského zboru povedal, že všetky tri osoby na palube boli Američania. Hasičom sa podarilo nájsť trosky lietadla, nenašli však žiadnych preživších. Premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová takisto potvrdila haváriu lietadla i smrť troch osôb.

Viac o téme: LietadloPožiareAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu