Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pomsta? V zostrelenom lietadle mal byť šéf CIA: Organizoval atentát na Solejmáního

Havarované lietadlo patrí americkým vzdušným silám. Zobraziť galériu (4)
Havarované lietadlo patrí americkým vzdušným silám. (Zdroj: SITA/AP PhotolSaifullah Maftoon)

KÁBUL - O lietadle, ktoré v pondelok padlo na východe Afganistanu, sa dlho nevedelo, komu patrí. Havarovaným lietadlom bol nakoniec bombardér E-11A z amerických vzdušných síl. Ruské a iránske spravodajské médiá tvrdia, že šéf CIA Michael D'Andrea bol zabitý pri včerajšej leteckej tragédii.

Šéf CIA Michael D'Andrea podľa iránskej agentúry patril medzi dôstojníkov na palube lietadla, ktoré včera spadlo na východe Afganistanu. Tvrdia to iránske médiá a spravodajské portály spojené s Kremľom. Iránska tlačová agentúra vyhlásila, že šéf CIA, ktorý pomohol naplánovať atentát na Iránskeho najvyššieho veliteľa generálporučíka Gásema Soleimáního, bol včera v Afganistane zabitý pri leteckej havárii. Havarovaným lietadlom na východe Afganistanu bol bombardér E-11A z amerických vzdušných síl. 

Pomsta? V zostrelenom lietadle
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP PhotolSaifullah Maftoon)

Taliban tvrdí, že zostrelil lietadlo CIA, ktoré malo logá amerických vzdušných síl, ale neposkytlo o tom žiadne dôkazy. Americká armáda potvrdila, že vojenské lietadlo E-11A, ktoré sa zrútilo v pondelok, patrilo jej. Odmietla však tvrdenie, že Taliban lietadlo zostrelil. Podľa vyjadrenia príslušníka amerického ministerstva obrany pád zapríčinila technická chyba. O počte ľudí na palube ani počte prípadných mŕtvych armáda neinformovala.

Pro-kremeľská webová stránka Veterans Today citovala ruské spravodajské zdroje, ktoré tvrdia, že D'Andrea bol zabitý a na palube lietadla boli tiež dôležité dokumenty, ktoré sa teraz ocitnú v rukách nepriateľov. Zároveň tvrdia, že spadnuté lietadlo nie je štandardné komunikačné lietadlo v USA, ale mobilné veliteľské stredisko D'Andreu.

Podľa iránskej agentúry Tasnim, ktorá má silné väzby na Iránske revolučné gardy, je „D'Andrea najvýznamnejšou osobnosťou v americkej CIA na Blízkom východe“. 

Pomsta? V zostrelenom lietadle
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP PhotolSaifullah Maftoon)

Americké sily vyzdvihli telá z havarovaného lietadla

Americké sily na vrtuľníkoch v utorok vyzdvihli z trosiek havarovaného vojenského lietadla ostatky členov jeho posádky. Americké vrtuľníky pristáli na mieste nehody niekoľko hodín po tom, ako afganské sily snažiace sa dostať k vraku museli odraziť útok povstalcov, informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na šéfa polície v provincii Ghazní.

Americkí činitelia utorkovú operáciu bezprostredne nepotvrdili ani nekomentovali. Nezverejnili ani to, koľko osôb bolo v čase havárie na palube lietadla. Miestne úrady potvrdili priebeh operácie s tým, že Američania vyzdvihli z vraku najmenej dve telá. 

Na miesto pádu boli okamžite vyslané afganské bezpečnostné zložky. Ich príslušníkov však prepadli bojovníci Talibanu. Pre Reuters to potvrdil oblastný policajný prezident Chálid Wardak. "Podľa našich informácií boli na mieste štyri telá, dvaja ľudia na palube prežili a sú nezvestní," informoval Wardak. Afganské jednotky podľa neho dostali rozkaz ustúpiť. Po neúspechu pozemnej operácie koaličné sily zvolili letecké prelety nad miestom nešťastia, ktoré by mali miesto zabezpečiť.

Pomsta? V zostrelenom lietadle
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP PhotolSaifullah Maftoon)

Hovorca hnutia Taliban Zabbiuláh Mudžáhid uviedol, že jednotky afganskej armády podporované Spojenými štátmi sa pokúsili obsadiť oblasť okolo spadnutého lietadla. Bojovníci Talibanu ich však odrazili. Taliban však podľa neho umožní záchrannému tímu prístup k lietadlu. "Na mieste pádu naši bojovníci narátali šesť tiel," vyhlásil Mudžáhid s tým, že medzi mŕtvymi bolo niekoľko vysokopostavených amerických dôstojníkov. Podľa anonymných zdrojov z prostredia americkej diplomacie bolo v lietadle počas pádu najviac päť osôb, ale nie menej ako dve.

Incident sa stal v čase, keď Washington a Taliban pokračujú v spore o možnú dohodu, na základe ktorej by sa americkí vojaci začali sťahovať z Afganistanu výmenou za bezpečnostné záruky. Obe strany vyjednávajú už rok, pričom vlani v septembri už takmer dospeli ku konsenzu, avšak americký prezident Donald Trump vlani v septembri náhle vyhlásil, že tento proces je "mŕtvy" a odvolával sa pri tom na násilie Talibanu. Hornatá provincia Ghazní sa nachádza na úpätí pohoria Hindúkuš a v zimnom období tam panujú veľmi nehostinné podmienky. Taliban momentálne ovláda približne polovicu územia tejto provincie.

Viac o téme: LietadloMŕtvyAfganistanŠéf CIAMichael D'Andrea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu