Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhadný vírus zabil už šesť ľudí, desivé zistenie o prenose! Prvý prípad mimo Ázie, muž v karanténe

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/CNA)

PEKING – Počet ľudí, ktorí sa v Číne nakazili novým vírusom podobným SARS, stúpol v utorok na 291. Čínske úrady zaznamenali takmer 80 nových potvrdených prípadov nákazy, ktorej doposiaľ podľahlo šesť ľudí.

Počet úmrtí sa dnes ráno zvýšil na šesť. Starosta mesta Wu-chan, podľa informácií ohniska nákazy dnes ráno oznámil ďalšie dve obete smrtiaceho vírusu podobného SARS. Celkovo sa potvrdilo, že choroba postihla celkom 291 ľudí, pričom bolo podozrivých ďalších 54 prípadov a vyše 900 ľudí je sledovaných. Úrady vo Wu-chane zakázali turistom opustiť územie tohto mesta. Predpokladaným zdrojom nákazy je tamojšie trhovisko s plodmi mora. Dopravná polícia bude vykonávať náhodné kontroly osobných vozidiel, či neprevážajú živé vtáky alebo zvieratá. Mesto umiestnilo infračervené teplomery na letiskách i železničných a autobusových staniciach s cieľom odhaliť nové prípady nákazy a nariadilo dezinfekciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy na dennej báze.
Čínske zdravotnícke orgány pritom len včera potvrdili smrť štvrtej osoby vo Wu-chane. Podľa správ tlačovej agentúry Xinhua zomrel v nedeľu 89-ročný muž. Počet obetí sa však už zvýšil na šesť. Doteraz bolo zaznamenaných 291 prípadov, z ktorých 44 bolo kriticky chorých. Medzi nimi je aj 15 členov zdravotníckeho personálu.

Prenáša sa z človeka na človeka

Nový koronavírus pochádza z toho istého rodu ako vírus SARS. Ten v rokoch 2002 – 2003 zabil takmer 650 ľudí v pevninskej Číne a v Hongkongu. Čínsky odborník na nákazlivé choroby Čung Nan-šan v pondelok potvrdil, že nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. V juhočínskej provincii Kuang-tung sa dvaja pacienti infikovali od členov rodiny, ktorí Wu-chan navštívili, Čung však uviedol, že pacienti sa mohli týmto koronavírusom nakaziť aj bez toho.

Prvý prípad v Austrálii, muž je v karanténe

V austrálskom Brisbane musel ostať v karanténe muž, ktorý sa vrátil z ciest a prejavili sa uňho príznaky podobné tým, ktoré spôsobil záhadný vírus v Číne. Muž nedávno pricestoval z návštevy svojich príbuzných v meste Wu-chan. „Urobili sme niekoľko testov a čakáme na výsledky,“ povedala zdravotná manažérka Queenslandu Jeannette Youngová o pacientovi, ktorý je v karanténe vo vlastnom dome. Podozrivý prípad prinútil premiéra Scotta Morrisona, aby varoval Austrálčanov, ktorí cestujú do Číny, aby svoju cestu zvážili.

Úrady vo Wu-chane prijímajú vlastné bezpečnostné opatrenia a používajú infračervené teplomery na skenovanie ľudí z diaľky, aby otestovali možné prípady nákazy. Na letiskách, železničných staniciach a autobusových zastávkach v okolí mesta, v ktorom žije asi 11 miliónov ľudí, boli inštalované skenery. Zdravotníci merajú ľuďom teplotu na palube lietadiel opúšťajúcich Wu-chan. Filipíny dnes tiež oznámili, že vyšetrujú svoj prvý potenciálny prípad koronavírusu. Päťročné dieťa prišlo do krajiny 12. januára z Wu-chanu a odvtedy bolo hospitalizované s príznakmi chrípky. Dieťa malo pozitívny test na vírus, orgány v Manile však uviedli, že si nie sú istí, či to bol ten istý typ, ktorý v Číne zabil šiestich ľudí.Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že na stredu zvolala mimoriadne zasadnutie, na ktorom chce určiť, či nový vírus predstavuje medzinárodnú hrozbu. Akciové trhy v Číne a Hongkongu sa dnes topia v starostiach. Podiely vo firmách, ktoré vyrábajú chirurgické tvárové masky, prudko vzrástli, pretože investori očakávajú nárast predaja rúšok.

WHO 10. januára uverejnila celý rad dočasných usmernení pre všetky krajiny o tom, ako sa môžu pripraviť na tento vírus, vrátane spôsobu monitorovania chorých ľudí, testovania vzoriek, liečby pacientov, kontroly infekcie v zdravotníckych centrách, udržiavania správneho zásobovania a komunikácie s verejnosťou o tomto novom víruse. Bežné príznaky infekcie zahŕňajú respiračné príznaky, horúčku, kašeľ, dýchavičnosť a dýchacie ťažkosti. V závažnejších prípadoch môže infekcia spôsobiť zápal pľúc, závažný akútny respiračný syndróm, zlyhanie obličiek alebo dokonca smrť. Medzi štandardné odporúčania na zabránenie šírenia infekcie patrí pravidelné umývanie rúk, zakrývanie úst a nosa pri kašli a kýchaní, dôkladné varenie mäsa a vajec. Vyvarujte sa úzkeho kontaktu s každým, kto má príznaky respiračného ochorenia, ako je kašeľ a kýchanie.
 

Čo je koronavírus
 

Záhadný vírus zabil už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/CNA)

Koronavírusy (CoV) sú veľké rodiny vírusov, ktoré spôsobujú ochorenie siahajúce od bežného prechladnutia až po závažnejšie ochorenia, ako je napríklad respiračný syndróm na Strednom východe (MERS-CoV) a ťažký akútny respiračný syndróm (SARS-CoV). Nový koronavírus (nCoV) je nový kmeň, ktorý predtým nebol u ľudí identifikovaný. Koronavírusy sú zoonotické, čo znamená, že sa prenášajú medzi zvieratami a ľuďmi. Podrobné výskumy zistili, že SARS-CoV sa prenášal z cibetiek na ľudí a MERS-CoV z tiav na ľudí. Medzi zvieratami stále koluje niekoľko známych koronavírusov, ktoré však ešte ľudí nenakazili. 31. decembra 2019 bol čínsky úrad WHO Číny informovaný o prípadoch pneumónie neznámej etiológie (neznáma príčina) zistených v meste Wuhan v čínskej provincii Hubei. Čínske orgány 7. januára identifikovali nový koronavírus (2019-nCoV) ako kauzálny vírus.

Prvý prípad nákazy aj v USA

USA v utorok oznámili prvý prípad nákazy novým koronavírusom, vyskytol sa v oblasti mesta Seattle v štáte Washington. Infikovaný muž sa nedávno vrátil z návštevy Číny. Oznam o prvom diagnostikovanom prípade v USA zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Muž sa po návšteve okolia Wu-chanu vrátil do oblasti Seattlu uprostred minulého týždňa. Pacient je tridsiatnik a je v dobrom zdravotnom stave. Je hospitalizovaný v meste Everett pri Seattli.

Koncom minulého týždňa začali americké zdravotnícke úrady so skríningom pasažierov prichádzajúcich zo strednej Číny na americké letiská. Predstavitelia po celom svete zaviedli podobné skríningy na letiskách v nádeji, že zastavia šírenie vírusu počas cestovnej horúčky v období lunárneho Nového roka.
 

Viac o téme: ObeteČínaAustráliaFilipínyZoonotická choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu