Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Česku je nebezpečná krvácavá horúčka: Prvé príznaky sú ako pri chrípke, liek na ňu neexistuje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OPAVA - Na severe Moravy je nebezpečná krvácavá horúčka. V Sliezskej nemocnici v Opave za posledného pol roka liečili šesť pacientov s nebezpečnou hantavirózou. Závažné vírusové ochorenie, ktoré patrí do skupiny krvácavých horúčok a postihuje obličky, prenášajú na človeka len drobné hlodavce.

V minulých rokoch nemocnice zvyčajne zachytili ​​jeden prípad za rok až dva. Terajší častejší výskyt môže súvisieť s vlaňajším premnožením hrabošov. Ochorenie môže skončiť aj smrťou alebo trvalými následkami poškodením obličiek. Novinárom to v stredu povedal český primár infekčného oddelenia Petr Kümpel. Na výrazne vyšší výskyt tejto infekcie upozornili už vlani nemeckí lekári.

Chrípka má v Česku prvú obeť: Kvôli nej takmer zomrelo 4-ročné dievčatko, zdrvujúca diagnóza

Čo je hantaviróza a ako sa prejavuje?

Hantaviróza patrí do skupiny krvácavých horúčok, tak ako ebola. Nie je ale na rozdiel od eboly prenosná z človeka na človeka. "Ochorenie bolo popísané už v 50. rokoch v Kórei, kedy sa ním vážne nakazili tisíce amerických vojakov, ale až v roku 1976 sa podarilo izolovať pôvodcu. Dnes sú rôzne druhy hantavírusu známe po celom svete. V Európe je smrteľný priebeh vzácny, ale množstvu pacientov môže choroba spôsobiť trvalé následky," uviedol Kümpel.

Hantarovírus
Zobraziť galériu (4)
Hantarovírus  (Zdroj: Getty Images)

Ochorenie sa najprv prejavuje ako chrípka s teplotami a bolesťami hlavy či svalov. Neskôr pacientovi klesne tlak, je malátny a nakoniec sú poškodené obličky. Človek močí len málo, moč sa zadržiava v organizme. Neskôr sa situácia zmení a pacient naopak začne vylučovať značné množstvo moču. Inkubačná doba sa pohybuje od jedného až do troch týždňov.

Mladá mamička zo dňa na deň "pribrala" 14 kilogramov

Jednou z šiestich nakazených pacientok z regiónu je Marta Trlicová. Ochorela pravdepodobne na Osoblažsko. Po niekoľkých dňoch, keď sa domnievala, že má chrípku a snažila sa s chorobou bojovať doma, skončila v nemocnici. Tam nakoniec strávila 15 dní, aktuálna je päť dní v domácej starostlivosti.

Novinárom v utorok povedala, že sa stále cíti veľmi unavená. "Nemôžem normálne fungovať, idem tak na 30 až 40 percent," povedala mladá mamička. Dodala, že nepríjemná pre ňu bola hlavne situácia, keď fakticky zo dňa na deň kvôli zadržiavaniu moču pribrala 14 kilogramov, neskôr naopak musela chodiť na WC každých 45 minút.

V Česku je nebezpečná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na hantavirózu nebol doteraz vyvinutý žiadny liek

Na hantavirózu doteraz nebol vyvinutý žiadny liek, vakcína sa pripravuje. Lekári sú odkázaní hlavne na korekciu vnútorného prostredia a udržiavanie funkcie obličiek. Niekedy je nutné pacienta dialyzovať. "V našom regióne máme veľké šťastie, že výborne pracujúce referenčné laboratórium pre Hantavírusy je v Ostrave a všetky výsledky môžeme rýchlo konzultovať," dodal primár.

V Česku sa vyskytujú najčastejšie dva kmene hantavirózy: Dobrava a PUMALO. Chorobu prenášajú hlodavce, stačí vdýchnuť vírus, ktorý môže byť v moči alebo truse zvieraťa. Pacient sa tak môže nakaziť v prírode alebo aj v domácnosti, keď napríklad zametá tam, kde sa pohyboval nakazený hlodavec.

V Česku je nebezpečná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) na webovej stránke, v súčasnosti je známych niekoľko sérotypov hantavírusov (napr. Hantaan, Tula – Európa, Seoul – geopolitný výskyt, Puumala – Európa, Sibír, Belgrade – Balkán, Prospect Hill, Muerto Canyon – Severná Amerika). "V bývalom Československu boli prvé prípady ochorenia zaznamenané v roku 1953 a 1954 na východnom Slovensku, neskôr aj na južnom Slovensku," uvádza ÚVZ SR. Na Slovensku sa zatiaľ ochorenia vyskytujú sporadicky. 

Viac o téme: HantavirózaKrvácavá horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu