Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Masová bitka v čiernohorskom parlamente! VIDEO Poslanci sa do seba pustili kvôli zákonu

Čiernohorský parlament schválil kontroverzný zákon Zobraziť galériu (4)
Čiernohorský parlament schválil kontroverzný zákon (Zdroj: TASR/AP)

PODGORICA - Čiernohorský parlament dnes schválil kontroverzný návrh zákona o náboženských slobodách a spoločnostiach. Stalo sa tak vďaka hlasom 45 prítomných poslancov, nikto nehlasoval proti ani sa nezdržal. Pred hlasovaním totiž polícia zadržala všetkých opozičných zákonodarcov, informovala agentúra TASS. Čiernohorský parlament má celkom 81 členov.

Opozícia sa snažila zabrániť prijatiu zákona, ktorý má podľa kritikov "ukradnúť" majetok Srbskej pravoslávnej cirkvi. Hlasovaniu predchádzala masová bitka.Prosrbskí poslanci - v úsilí zabrániť hlasovaniu - hádzali granáty so slzotvorným plynom alebo petardy a v rokovacej sále sa tiež pokúšali ničiť mikrofóny. Parlament napriek týmto protestom kontroverzný zákon schválil.

Troch poslancov prepustili z väzby

„Niekto zo sály hodil nádobkou so slzným plynom a následne opoziční poslanci rozbili jeden z prístrojov na hlasovanie. A potom vypukla bitka, do ktorej sa zapojila asi polovica poslancov,“ napísala ruská agentúra.Troch prosrbských opozičných poslancov čiernohorského parlamentu prepustili v sobotu z väzby. Rozhodol o tom čiernohorský súd, informuje agentúra AP. Poslancov zadržali počas piatkových nepokojov, ktoré vypukli v parlamente v súvislosti s hlasovaním o kontroverznom návrhu zákona o náboženských spoločenstvách. 

Prezident zákon podpísal

Prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič dnes (v sobotu) cez silný odpor prosrbskej opozície potvrdil podpisom kontroverzný zákon o náboženských slobodách a spoločnostiach. Informoval o tom spravodajský server CDM. Hlava štátu tak urobila deň potom, čo normatívny akt schválili dostatočnou väčšinou provládni poslanci.

Prezident Čiernej Hory
Zobraziť galériu (4)
Prezident Čiernej Hory  (Zdroj: SITA/AP/Hektor Pustina)

Djukanovič zákon podpísal, hoci ho zákonodarcovia opozičnej Demokratickej fronty ešte dnes dopoludnia žiadali, aby právny predpis vrátil parlamentu k dopracovaniu. Zároveň ho vyzvali, aby vypísal referendum, ktoré by rozhodlo o právnom akte, ktorý vyvolal v spoločnosti zlú krv a tiež rozhneval susedné Srbsko.

Najsmutnejšie Vianoce

Polícia zadržala 24 ľudí, z toho 18 opozičných poslancov. Koaliční poslanci potom odmietli všetkých 117 pozmeňujúcich návrhov z dielne Srbskej pravoslávnej cirkvi a nakoniec, po viac ako 16 hodinách rokovaní parlamentu, bol zákon dnes nadránom prijatý. Podľa Srbskej pravoslávnej cirkvi je zákon diskriminačný a protiústavný.

Masová bitka v čiernohorskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Risto Bozovic)

Cirkev úrady obvinila, že rozdeľujú spoločnosť a podnecujú nenávisť. „Pravoslávni veriaci v Čiernej Hore budú mať kvôli tomu jedny z najsmutnejších Vianoc v histórii,“ dodala cirkev. Pravoslávne Vianoce pripadajú na 7. januára. Všetci zákonodarcovia okrem troch boli neskôr prepustení. Zadržaná trojica je podozrivá z útoku na predsedu parlamentu a z toho, že mu bránili vo výkone práce, informovala štátna televízia RTCG. Vo štvrtok v čiernohorskej metropole proti návrhu zákona protestovali stovky demonštrantov.

Policajti zabránili protestantom, aby sa dostali k parlamentu

Policajní ťažkoodenci zabránili protestujúcim, aby sa dostali až k budove parlamentu, kde o zákone debatovali poslanci. Pri protestoch neboli zaznamenané žiadne incidenty. Demonštranti, medzi ktorými boli aj kňazi Srbskej pravoslávnej cirkvi, sa počas protestu modlili a spievali náboženské piesne.

Masová bitka v čiernohorskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Risto Bozovic)

Čiernohorský prezident Milo Djukanovič obviňuje Srbskú pravoslávnu cirkev zo snahy uchovať si v krajine náboženský monopol a ohlásil, že sa bude snažiť po vzore Ukrajiny dosiahnuť nezávislosť cirkvi, uviedol TASS a dodal, že nový zákon, proti ktorému sa po celej krajine konali masové protesty, počíta s vyvlastnením majetku srbskej cirkvi.

Návrh zákona o náboženských slobodách a spoločenstvách hovorí, že cirkvi budú musieť preukázať, že boli vlastníkmi svojho majetku aj pred rokom 1918. Toho roku sa Čierna Hora stala súčasťou neskoršej Juhoslávie. Veľká väčšina pravoslávnych objektov, vrátane stredovekých kláštorov a kostolov, je dnes v krajine vo vlastníctve vplyvnej pravoslávnej cirkvi, ktorá preto voči prijatiu zákona dlhodobo protestuje a tvrdí, že cieľom nariadenia je odobrať jej majetok. Vláda to však odmieta.

Väčšina z približne 620-tisíc obyvateľov Čiernej Hory sa hlási k pravoslávnej cirkvi. Tou hlavnou je práve Srbská pravoslávna cirkev. V Čiernej Hore pôsobí aj kánonicky neuznaná Čiernohorská pravoslávna cirkev, ktorá však disponuje iba skromným majetkom a ktorú podporuje menší počet pravoslávnych veriacich než Srbskú pravoslávnu cirkev so sídlom v Belehrade.

Viac o téme: PoslanciProtestyZákonČierna Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu