Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česká firma o demolácii domu v Prešove: Prácu vykonala za symbolické euro, nezvestná sa už nikdy nenájde

 Česká firma bytovku úplne zbúrala. Zobraziť galériu (4)
Česká firma bytovku úplne zbúrala.

PREŠOV – Na východe Slovenska sa v stredu skončila časť demolačných prác poškodeného bytového domu, v ktorom došlo k výbuchu plynu. Panelový dom rozoberala česká firma Cannoneer group. Stále sa nenašlo telo poslednej nezvestnej ženy, ktoré by tam však podľa úradov malo byť.

Najväčšia tragédia svojho druhu v novodobej histórii Slovenska stála život osem ľudí. Po výbuchu plynu a následnom požiari sa však telo sedemdesiatročnej Emílie stále nenašlo. Odborníci upozorňujú, že sa už asi ani nikdy nenájde. Pri tragédii totiž bola v epicentre výbuchu približne trikrát vyššia teplota než v krematóriu.

„V stredu sme svoju misiu dokončili, zvyšnú prácu už vykoná malá firma zo Slovenska,“ uviedol pre český denník iDnes technický riaditeľ firmy Jiří Raszka. Podľa Raszku za celé tri dni zamestnancom firmy neskomplikovalo prácu nič zásadné, čo však pri demoláciách budov nie je zvyčajné. „Prasklo len jedno tesnenie,“ upresnil Raszka.

Podľa hasičov a policajtov je medzi ôsmimi obeťami doteraz nezvestná žena, ktorej telo zostalo v dome. Pre možný prípadný nález tela musela demolačná firma pracovať s veľkou opatrnosťou. „Postupovali sme opatrne a po častiach, aby miesto mohol vždy potom skontrolovať policajný dron. Nedalo sa to urobiť celé naraz,“ vysvetlil Raszka. Nezvestnú ženu však nenašli, hoci podľa neho tím „šliapal na dvesto percent“.

Tretí deň demolácie bytovky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Roman Hanc)
Z domu sa už nedalo zachrániť nič, a to ani z bytov na dolných poschodiach, ktoré neboli požiarom natoľko poškodené. „Bolo by to príliš nebezpečné,“ uviedol Raszka s tým, že materiálne veci za riziko zranenia alebo ohrozenia života rozhodne nestoja. Schodisko v dome sa navyše pri výbuchu zrútilo, obyvatelia domu by sa tak do bytov mohli dostať jedine s pomocou rebríkov alebo vysokozdvižnej hasičskej techniky.
Primátorka informovala, že bytovku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-Andrea Turčanová)

Pre bezpečnosť sa počas demolačných prác nemohli vo svojich bytoch zdržiavať ani obyvatelia domov susediacich s poškodenou bytovkou. Okolie objektu polície uzatvorila. „Perimeter som urobil široký, aby sa nikomu nič nestalo. Pri demolácii môže odletieť plech a človeku dolu, hoci stojí niekde ďalej, odrezať hlavu,“ vysvetlil Raszka, prečo sa firma snažila, aby v okolí bytového domu v čase demolačných prác nikto nebol. „Nestretol som sa s nikým, ale za ochranným pásmom nejakí ľudia boli,“ odpovedal na otázku, či sa likvidácii trosiek prizerali bývalí obyvatelia paneláka. „Počas demolácie sa tu diali zázraky, tomu by nikto neveril. A to som neveriaci,“ dodal Raszka s tým, že „vypichnúť“ jeden konkrétny ani nie je možné.

Primátorka informovala, že bytovku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-Andrea Turčanová)
Demoláciu horných poschodí zabezpečila firma sídliaca v Prahe a s hlavnou prevádzkou v Hornom Jiřetíne. Na európske pomery unikátny stroj bol vyrobený vo Veľkej Británii a upravený v Írsku. Jeho hmotnosť je 214 ton a má dlhé teleskopické rameno a hydraulické nožnice. Tie umožňujú, aby robotníci rozoberali budovu po menších častiach. Podľa konateľa demolačnej firmy prácu vykonali za symbolické jedno euro. „Chápem to ako charitatívnu vec. Pomoc tomu mestu,“ povedal konateľ Zbyněk Ortmann. Cena práce by sa podľa neho za iných okolností pohybovala medzi 118-tisíc až 196-tisíc eurami. 

Viac o téme: PlechŽenaRamenoVýbuch plynuDemolačné prácePrešovStrojDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu