Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Za najbizarnejšie umelecké dielo roka zaplatil kupec 108-tisíc! Keď ho uvidíte, nebudete chápať

Maurizio Cattelan Zobraziť galériu (4)
Maurizio Cattelan (Zdroj: TASR/AP)

MIAMI BEACH – Dali by ste 108-tisíc eur za banán prilepený sivou páskou k stene? Istá Francúzska áno, a naplnilo ju to radosťou. Je to totiž jej prvý kúsok od Cattelana, ktorý sa radí k jedným z najvýznamnejších súčasných talianskych umelcov.

Zberatelia umenia vyhadzujú veľké peniaze, aby získali dielo Maurizia Cattelana. Talian v stredu (4. december) po pätnástich rokoch v galérii Art Basel v Miami Beach predstavil objekt s názvom Komik.

Maurizio Cattelan pózuje so svojím dielom
Zobraziť galériu (4)
Maurizio Cattelan pózuje so svojím dielom  (Zdroj: TASR/AP)

„Zakaždým, keď niekam cestoval, vracal sa do hotelovej izby s banánom, ktorý kvôli inšpirácii zavesil na stenu,“ priblížil autorovu kreatívu majiteľ galérie Emmanuel Perrotin, ktorý s umelcom spolupracuje už 27 rokov. Vypichol tiež, že Cattelan bol mimoriadne špecifický pri výbere vhodného ovocia pre svoje kúsky, a starostlivo zvážil, kde banán umiestniť vo vzťahu k stene.

Maurizio Cattelan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Objekty totiž jestvujú tri. Dva si kúpili Francúz a Francúzska za 120-tisíc dolárov (v prepočte 108-tisíc eur). Tretí núka galéria za 150-tisíc dolárov (približne 135-tisíc eur). Na predaj sa však nevzťahuje nijaká záruka, lebo umelec nemá riešenie, ako nakladať s hnijúcimi banánmi.

Maurizio Cattelan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Banány pochádzajú zo supermarketu v Miami, a každý z nich je nalepený na stenu pomocou jedného kúska sivej lepiacej pásky. „Hocikam som cestoval, mal som na stene banán. Nevedel som prísť na to, ako to dokončiť. Jedného dňa som sa však zobudil a povedal som si, že banán má byť banán,“ povedal umelec s tým, že pôvodne chcel vytvoriť sochu v tvare banánu.   

Viac o téme: UmelecMaurizio CattelanKomikDielo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu