Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyšetrovanie vraždy novinárky stále bez vinníka: Šéfka delegácie EP odporúča vyšetriť Muscata

Joseph Muscat
Joseph Muscat (Zdroj: TASR/AP)

VALLETTA - Policajti, ktorí vyšetrujú vraždu investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej z roku 2017, by sa mohli pozhovárať aj s maltským premiérom Josephom Muscatom. Vetu, ktorú pozorovatelia miestnych pomerov opatrne skloňujú už niekoľko mesiacov, v stredu úplne otvorene vyslovila na záver dvojdňovej návštevy na Malte šéfka pozorovateľskej misie Európskeho parlamentu (EP) Sophia in ‘t Veld. "To rozhodnutie je na policajtoch, ale nemyslím si, že by bol zlý nápad, keby sa s ním pozhovárali," vyhlásila in ‘t Veld v súvislosti s Muscatom.

Práve samotný premiér by podľa niektorých kritikov mohol mať spojitosť s vraždou Caruanovej Galiziovej, prípadom, ktorý svetové médiá často prirovnávajú k vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Táto novinárka vyšetrovala korupciu na najvyšších miestach a podľa niektorých pozorovateľov je veľmi pravdepodobné, že buď Muscat, alebo ľudia z jeho blízkeho okolia, mohli mať veľký záujem na jej umlčaní.

Podľa oficiálnej verzie si vraždu novinárky objednal miestny hotelový magnát Yorgen Fenech, ten vinu popiera. V súvislosti s vraždou však už minulý týždeň zatkli a vypočúvali aj bývalého hlavného premiérovho poradcu Keitha Schembriho. Ten tiež poprel akúkoľvek vinu a po dvoch dňoch ho zase prepustili.

"Čo toto hovorí o premiérovi? Buď bol neuveriteľne naivný, keď umožnil, aby sa toto všetko odohrávalo priamo pod jeho nosom. Alebo bol súčasťou problému," zhrnula dojmy z dvojdňového poslaneckého prieskumu na Malte in ‘t Veld.

Viac o téme: VraždaVyšetrovanieJoseph MuscatInvestigatívna novinárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu