Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Explózia nad Londýnom: Ľudia panikárili, steny domov sa triasli, rozhúkali sa autoalarmy

F/A-18 Zobraziť galériu (2)
F/A-18 (Zdroj: Twitter)

LONDÝN – Zvuk masívnej explózie nad Londýnom a okolím, ktorý prebudil obyvateľov a otriasol domami, vydesil už aj tak dosť traumatizovaných Britov. Po teroristickom útoku na London Bridge sú stále v strehu, pretože metropolitná polícia na problémy jednoducho nestačí.

V nedeľu o 04.20 ráno miestneho času sa podľa britského denníka Daily Mail obyvatelia Veľkej Británie strhli zo spánku na ohlušujúci výbuch, po ktorom sa zachveli steny domov a rozozneli alarmy áut. Zvuk, ktorý vyvolal nesmiernu paniku, bol vlastne supersonický tresk a spôsobili ho dve stíhacie lietadlá britského kráľovského letectva (RAF), ktoré sa „snažili zadržať cudzie lietadlo“. Stíhačky vzlietli zo základne RAF Coningsby v Lincolnshire. Podľa leteckého technika Alpa Tokera stratil o 3.50 hod stroj Boeing 767-300 z Tel Avivu kontakt s riadením letovej prevádzky. O 10 minút neskôr vyslala základňa RAF  v Cingsby za ním dve stíhačky.Hovorca RAF uviedol: „Lietadlá typu Typhoon zo základne RAF Coningsby boli dnes ráno vyslané ako súčasť britskej výstražnej rýchlej reakcie (QRA), potom, čo lietadlo z Izraela stratilo komunikáciu s kontaktom letovej prevádzky vo vzdušnom priestore Spojeného kráľovstva. Lietadlo bolo sprevádzané stíhačkami, kým sa jeho komunikácia následne neobnovila. Stíhačky sa potom vrátili na svoju základňu.“

Polícia medzičasom prijala početné hovory na tiesňovú linku 999, ktoré hlásili zvuk explózie a považovali ho za výbuch lietadla či ďalší teroristický útok. Na sociálnych sieťach to len tak vrelo dohadmi. Metropolitná polícia však potvrdila, že šlo o supersonický tresk spôsobený lietadlami RAF.
 

Viac o téme: KontaktStíhačkyPolícia LondýnBoeingRAFMasívna explózia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu