Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Operácia proti Baghdádímu: Trump zverejnil fotografiu jedného zo zranených hrdinov

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zverejnil v pondelok na Twitteri fotografiu armádneho psa zraneného pri špeciálnej operácii v Sýrii, ktorá vyústila do smrti vodcu extrémistickej organizácie Daeš abú Bakra Baghdádího. Meno belgického ovčiaka malinois však zostalo v utajení.

"Zverejnili sme fotografiu úžasného psa (meno zostáva utajené), ktorý odviedol SKVELÚ PRÁCU na zajatí a zabití lídra IS abú Bakra Baghdádího," tvítoval Trump. Ako pripomenula agentúra AP, predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov v pondelok na tlačovom brífingu predtým uviedol, že zviera počas víkendovej špeciálnej operácie "vykonalo obrovskú službu".

Baghdádí zahynul počas operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti. Miley povedal, že pes, ktorý pri operácii utrpel ľahšie zranenia, sa zotavuje a vracia sa do služby na nezverejnenom mieste.

Americká armáda bežne využíva belgických ovčiakov malinois na sprevádzanie a ochranu vojakov, lokalizovanie nepriateľských síl a na hľadanie výbušnín, uviedol Ron Aiello, riaditeľ organizácie združujúcej súčasných i bývalých psovodov americkej armády.

Kurdi oznámili, že vzali vzorku DNA z Baghdádího bielizne

Sýrsky kurdský tajný agent vzal spodnú bielizeň abú Bakra Baghdádího, aby bolo možné overiť jeho totožnosť pomocou DNA ešte pred americkou špeciálnou operáciou, pri ktorej tento vodca extrémistickej organizácie Daeš cez víkend zahynul. V pondelok to uviedol kurdský predstaviteľ identifikovaný ako Polat Can, napísala tlačová agentúra AFP. Tento vplyvný poradca Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) zverejnil podrobnosti o špionážnej činnosti, ktorá vyústila do spomínanej špeciálnej operácie.

"Od 15. mája sme pracovali spoločne s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA) na sledovaní Baghdádího a pozorne sme ho monitorovali," spresnil poradca. "Baghdádí menil miesta pobytu veľmi často," uviedol Can a dodal, že spriaznenej osobe sa podarilo dostať do domu, kde sa vodca Daeš podľa dostupných informácií skrýval.

abú Bakra Baghdádího
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Al-Furqan media via AP, File)

"Náš vlastný zdroj, ktorému sa podarilo dostať k Baghdádímu, priniesol jeho spodnú bielizeň, aby sa mohol urobiť test DNA a aby sme sa mohli (stopercentne) uistiť, že dotyčná osoba je samotný Baghdádí," napísal poradca na Twitteri. Zdôraznil, že operácia Spojených štátov, pri ktorej v severozápadnej sýrskej provincii Idlib zahynul Baghdádí, bola do veľkej miery výsledkom špionážnej práce SDF, hoci turecká ofenzíva proti Kurdom spustená 9. októbra akciu oddialila.

"Náš špionážny zdroj sa podieľal na akcii zaslaním súradníc, nasmerovaním zoskoku (z vrtuľníkov), účasťou na akcii a na jej úspešnom priebehu až do poslednej minúty," uviedol Can. Prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý smrť najhľadanejšieho muža na svete v nedeľu oznámil, sa poďakoval sýrskym kurdským silám "za určitú podporu, ktorú dokázali poskytnúť", ale nespresnil to.

Trump povedal, že test DNA urobený v teréne potvrdil totožnosť Baghdádího, a poďakoval aj Turecku, Iraku, Sýrii a Rusku za spoluprácu. Americké ministerstvo obrany v pondelok informovalo, že Baghdádího telo už zhodili do mora.

Americkí vojaci skoncovali aj s prvým náhradníkom Baghdádího

Prezident USA Donald Trump v utorok oznámil, že americkí vojaci "skoncovali" aj s osobou, ktorá mala byť zrejme prvou v rade náhradníkov za usmrteného vodcu extrémistickej organizácie Daeš abú Bakra Baghdádího. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Baghdádí zahynul v noci na nedeľu v sýrskej severozápadnej provincii Idlib pri operácii amerických špeciálnych síl, keď odpálil svoju vestu s výbušninami a vzal život aj svojim trom deťom.

"Práve sa potvrdilo, že americkí vojaci skoncovali aj s nástupcom číslo jeden po abú Bakrovi Baghdádím. S najväčšou pravdepodobnosťou by sa ujal najvyššej funkcie - Už je tiež Mŕtvy!" napísal šéf Bieleho domu na Twitteri. Trump neuviedol totožnosť tejto osoby a neposkytol ani ďalšie podrobnosti o tom, ako ju zabili.

Viac o téme: PesArmádaDonald TrumpWashingtonAbú Bakr BaghdádíDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu