Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stephan, terorista z Halle! Neonacista nenávidiaci Židov, feministky a migrantov: Zverejnil video útoku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Twitter/printscreen)

HALLE – V deň najvyššieho židovského sviatku sa v Halle strieľalo pred synagógou a na ďalších miestach. Po niekoľkohodinovej naháňačke páchateľa chytili. Dvom jeho obetiam to však už nepomôže. Na rozdiel od Berlína alebo Frankfurtu bola synagóga v Halle bez policajnej ochrany.

27-ročný neonacista Stephan Balliet je hlavný podozrivý zo stredajšieho útoku na synagógu v Halle, streľby pred Kebab bistrom, vraždy dvoch ľudí a zranenia ďalších. Je obyvateľom Saska-Anhaltska, kam patrí mesto Halle. Narodil sa v Eislebene v Sasku-Anhaltsku a žil so svojou matkou v Helbre. Mestečko sa nachádza asi 40 kilometrov od Halle. Ako jedináčik vyrastal so svojou matkou, ktorá sa s jeho otcom údajne rozviedla, keď mal Balliet iba 14 rokov.

Samotár, ktorý väčšinu života sedel za počítačom

O niekoľko rokov neskôr absolvoval strednú školu a začal študovať chémiu. Štúdium musel prerušiť pre operáciu žalúdka. Jeho susedka uviedla, že pracoval ako vysielací technik. Balliet strávil veľa času nad počítačom, nemal nijakých priateľov.

Otec pre nemecký denník Bild uviedol, že syn zo všetkého, čo sa mu nepodarilo, obviňoval druhých a vždy si hľadal nových vinníkov. Oficiálne Stephan Balliet nikdy nevlastnil zbrane a úrady ho nepoznali ako pravicového extrémistu. Viac sa o ňom nevie. Polícia o ňom doteraz nemala žiadne záznamy.

Balliet si svoj útok od začiatku nakrúcal na kameru pripevnenú na prilbe (podobne ako pred časom Austrálčan Brenton Tarrant pri útoku na mešitu) a komentoval svoje kroky. Záznam potom zverejnil na internete. Bol oblečený vo vojenskej alebo policajnej uniforme a ozbrojený viacerými puškami. Polícia pôvodne predpokladala, že útočníkov bolo viac, neskôr informovala, že strelec je len jeden.

Livestream ukazuje jeho príchod pred synagógu, muníciu, výbušniny a arzenál zbraní na zadnom sedadle a na sedadle spolujazdca v prenajatom aute. Vidno tiež, ako Balliet nainštaloval výbušné zariadenie pred židovský svätostánok a ako sa pokúsil prestrieľať cez predné dvere, čo sa mu nepodarilo. Balliet vo svojom videu vyhlásil, že neverí v existenciu holokaustu.

Zo všetkého zlého obviňoval Židov

Feminizmus a imigranti sú podľa neho zdrojom všetkých problémov a koreňmi zla sú Židia. Na začiatku hovorí po anglicky, potom už len po nemecky. Video tiež ukazuje vraždu ženy, ktorá bola ako náhodná okoloidúca chladnokrvne zastrelená zozadu. Páchateľ pokračoval v chôdzi a zastavil sa v bistre s kebabmi. Tam zavraždil muža, na chvíľu opustil obchod, vrátil sa a ešte niekoľkokrát vystrelil.

Potom sa zmocnil taxíka vo Wiedersdorfe a postrelil elektrikára, ktorý mu v tom chcel zabrániť. Muž je s vážnym zranením hospitalizovaný v nemocnici, ale už mimo ohrozenia života. Vrah v taxíku ušiel, po dlhej naháňačke havaroval pri strete s kamiónom a polícia ho následne chytila a zatkla. Doteraz nie je známe, či bol zranený.

Pieta na mieste vraždy
Zobraziť galériu (4)
Pieta na mieste vraždy  (Zdroj: Twitter/printscreen)

Podľa platformy Twitch si vrahovo video prezrelo 2 200 ľudí pred tým, ako bolo po 30 minútach odstránené. Rozoslal ho na rôzne sociálne siete. „Sme odhodlaní prekaziť online distribúciu násilného a extrémistického obsahu,“ uviedla v stredu skupina Global Internet Forum pre boj proti terorizmu v USA. Medzi jej členov patrí Facebook, Google, Microsoft a Twitter.

Nemecká polícia prehľadala byt v obci Benndorf, ktorá leží približne 40 kilometrov od mesta Halle, kde útočník žil so svojou matkou, informovala vo štvrtok rozhlasová stanica MDR. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer konštatoval, že ide s veľkou pravdepodobnosťou o antisemitský útok a že podľa federálneho prokurátora je za útokom pravicový extrémizmus.

V aute mal štyri kilá výbušnín

Páchateľ stredajšieho útoku v nemeckom meste Halle, ktorý zastrelil dvoch ľudí, vo svojom aute viezol štyri kilogramy výbušnín. Oznámil to vo štvrtok v Karlsruhe nemecký spolkový prokurátor Peter Frank, ktorý dodal, že 27-ročný Stephan Balliet čelí dvom obvineniam z vraždy a deviatim obvineniam z pokusu o vraždu, píše agentúra DPA.

Stephan, terorista z Halle!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA/Robert Michael)

Zadržaný muž chcel podľa prokurátora spáchať "masaker" v synagóge. Po tom, čo sa mu však nepodarilo dostať dovnútra, zastrelil pred synagógou jednu ženu a pri neďalekom stánku s kebabom jedného muža. Ako dodal Frank, otvorených zostáva ešte mnoho otázok. Vyšetrovatelia musia ešte napríklad zistiť, ako získal materiál potrebný na výrobu zbraní a výbušnín, i to, či o jeho plánoch vedel aj niekto iný.

Viac o téme: VraždaSynagógaAntisemitizmusHalleBalliet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu