Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výpovede preživších obetí útoku na mešity nechali útočníka chladným

Brenton Tarrant v rukách polície Zobraziť galériu (2)
Brenton Tarrant v rukách polície (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/Pool Photo via AP, File)

CHRISTCHURCH - Útočník, ktorý vlani na Novom Zélande pri útoku na dve mešity zastrelil 51 moslimov, neprejavil žiadne emócie, keď sa na pondelkovom súdnom pojednávaní prvýkrát stretol s preživšími, informovala agentúra AFP.

Biely Austrálčan Brenton Tarrant si vypočul výpovede rodín obetí a ľudí, ktorých pri útoku zranil. Dvadsaťdeväťročný útočník sa zrejme stane prvou osobou, ktorá na Novom Zélande dostane nepodmienečný doživotný trest.Tarrant sa priznal ku všetkým 51 vraždám, k 40 pokusom o vraždu a taktiež k terorizmu.

Na Novom Zélande vypovedali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Mitchell, Pool, File)

Polícia ho zadržala predtým, ako mal v pláne zaútočiť na tretiu mešitu. Prokurátor Barnaby Hawes na pojednávaní uviedol, že Tarrant mal v úmysle "zabiť čo najviac ľudí". "Počas výsluchu hovoril o svojich skutkoch ako o teroristických útokoch," dodal Hawes. "Ďalej tvrdil, že ho k útokom motivovalo jeho ideologické presvedčenie a že jeho úmyslom bolo vyvolať strach v osobách, ktoré nazval 'votrelcami', vrátane moslimského obyvateľstva či všeobecne neeurópskych imigrantov," povedal prokurátor.

Sudca Cameron Mander zaviedol počas pojednávania obmedzenia pre médiá, aby prostredníctvom nich nemohol Tarrant propagovať svoje extrémistické názory. Mander oznámi svoj verdikt vo štvrtok 27. augusta.

Viac o téme: Výpovedeútok PreživšíMešityBrenton Tarrant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu