Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Otrasný prípad z Talianska: Na rímskom moste obesili figurínu pripomínajúcu Gretu Thunbergovú

Greta Thunberg
Greta Thunberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Jeenah Moon)

RÍM - Neznámi páchatelia zavesili na jeden z rímskych mostov bábku pripomínajúcu švédsku tínedžerku a environmentálnu aktivistku Gretu Thunbergovú. Prípad "obesenej" figuríny začala vyšetrovať miestna prokuratúra, informovala agentúra AFP.

Na fotografiách, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, je vidieť figurínu s nápisom "Greta je váš Boh", ktorá má rovnako ako 16-ročná Thunbergová zapletené dva vrkoče. Z mosta, ktorý sa nachádza na ceste vedúcej k rímskemu letisku Fiumicino, ju odstránili miestni hasiči za asistencie polície.

Prokuratúra prípad vyšetruje pre podozrenie zo spáchania trestného činu nebezpečného vyhrážania. Na incident reagovali pobúrene viacerí talianski politici, napríklad starostka Ríma Virginia Raggiová či šéf sociálnych demokratov Nicola Zingaretti.

Mladá aktivistka Thunbergová inšpirovala celosvetové študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom "Piatky pre budúcnosť". V septembri 2018 každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickým zmenám. Na záver medzinárodného týždňa za ochranu klímy, ktorý iniciovala Thunbergová, vyšlo koncom septembra do ulíc asi pol milióna Talianov.

Viac o téme: RímGreta ThunbergObesená figurína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu