Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Test rakiet KĽDR z ponorky bol úspešný: Japonsko sa hnevá, žiada prešetrenie

Test rakety bol úspešný
Test rakety bol úspešný (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

WONSAN - Severná Kórea oznámila, že stredajší test nových balistických rakiet odpaľovaných z ponoriek (SLBM) vo vodách pri východnom pobreží krajiny bol úspešný. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Išlo o prvú skúšku SLBM za obdobie posledných troch rokov. Stredajší test sa uskutočnil len niekoľko dní pred obnovením jadrových rozhovorov medzi USA a KĽDR. Tie sú plánované na 5. septembra. Strela, údajne typ Pukkuksong, bola odpálená o 07.11 h miestneho času z vôd pri východnom pobreží, z blízkosti mesta Wonsan, a smerovala na východ. Podľa velenia juhokórejskej armády preletela približne 450 kilometrov v maximálnej výške okolo 910 kilometrov.

Japonská vláda oznámila, že Severná Kórea vypálila dva projektily, ktoré boli zrejme "balistickými strelami", a jeden z nich dopadol do japonských teritoriálnych vôd. Japonský premiér Šinzó Abe nariadil ministrom, aby záležitosť prešetrili, dodal hovorca japonskej vlády.  "Odpálenie balistických striel je porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a my proti tomu dôrazne protestujeme a dôrazne to odsudzujeme," povedal neskôr novinárom samotný premiér Abe.

Viac o téme: Test MoreRaketyKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu