Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najväčšia operácia od skončenia studenej vojny: Rusko presúva ponorky do severného Atlantiku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Rusko vyslalo do oblasti severného Atlantického oceánu približne desať ponoriek. S odvolaním sa na utorkové oznámenie nórskej armády o tom informovala agentúra AFP s tým, že ide o najväčšiu operáciu svojho druhu od skončenia studenej vojny.

Od predchádzajúceho týždňa sa začali ponorky, rozmiestnené pri Kolskom polostrove na severe Ruska, postupne presúvať na manévre v Atlantiku. Vyplýva to z informácií od nórskej tajnej služby. "V súčasnosti je v severnom Atlantiku vysoká aktivita a Nórsko spoločne s ďalšími členskými štátmi NATO ju monitorujú prostredníctvom vzdušných a pozemných kapacít," povedal pre AFP hovorca nórskych ozbrojených síl Brynjar Stordal.

Najväčšia operácia svojho druhu

Podľa neho ide o najväčšiu operáciu svojho druhu, ktorú Rusko podniklo "od konca studenej vojny". Nórska televízia NRK s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že ponorky, ktoré opustili svoju základňu v režime ponoru, sa pokúšajú doplávať čo najhlbšie do Atlantiku bez toho, aby ich spozorovali, ideálne do vôd západne od Grónska. Operácia má údajne trvať zhruba dva mesiace s predpokladaným cieľom "preukázať schopnosť ohroziť východné pobrežie Spojených štátov".

Ruská ponorka Yuri Dolgoruky.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Ruské médiá v sobotu informovali o plánovanom "testovacom hĺbkovom ponore dvoch ruských ponoriek na preskúšanie určitého vybavenia a zbraní" v neutrálnych vodách Nórskeho mora. "Počas týchto ponorov, ktoré potrvajú týždeň, budú posádky cvičiť taktické procedúry a rôzne techniky hĺbkových ponorov," píše sa vo vyhlásení ruskej Severnej flotily, ktoré citovali médiá.


Príďte do Štúdia L+S.


Agentúra AFP doplnila, že Nórske more dosahuje hĺbku až 4000 metrov, pričom Barentsovo more má v oblasti prístavu Murmansk v priemere hĺbku 200 metrov. Podľa ruských médií ide o viacúčelové ponorky, ktoré majú vybavenie na odpálenie navádzaných striel a sú určené na detekciu a zničenie nepriateľských vzdušných a námorných cieľov.

Viac o téme: PonorkyRuskoNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu