Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Česko bude mať štátny smútok na počesť Karla Gotta: Vláda schválila aj štátny pohreb

Česko sa zrejme s Karlom Gottom rozlúči štátnym pohrebom.
Česko sa zrejme s Karlom Gottom rozlúči štátnym pohrebom. (Zdroj: Ján Zemiar, Getty images)

PRAHA - Smrť speváckeho velikána Karla Gotta zarmútila celé Česko aj Slovensko. Český premiér Andrej Babiš navrhne vláde, aby sa krajina rozlúčila so zosnulým spevákom formou štátneho pohrebu v Katedrále svätého Víta.

Premiér Andrej Babiš to dnes povedal agentúre ČTK. Považoval by to za adekvátne vzhľadom k tomu, akou významnou osobnosťou Gott bol, dodal predseda vlády. 

Šokujúca správa z Česka: Zomrel legendárny Karel Gott (†80)!

"Navrhnem vláde, aby sa uskutočnil štátny pohreb v Katedrále svätého Víta. Myslím, že by si pán Gott zaslúžil, aby sa s ním ľudia mohli takto rozlúčiť," povedal ČTK Babiš. Prezident Miloš Zeman už medzičasom rozhodol o tom, aby boli vlajky stiahnuté na pol žrde.

Rovnakú myšlienku neskôr vyjadril aj Český minister kultúry Lubomír Zaorálek. "Po konzultácii s rodinou Karla Gotta navrhnem vláde zorganizovať štátny pohreb," napísal na Twitteri.

 

Okrem štátneho pohrebu navrhuje Andrej Babiš aj vyhlásenie štátneho smútku v deň pohrebu, povedal Babiš na tlačovej konferencii, ktorú zorganizoval špeciálne k úmrtiu Karla Gotta. Babiš zvoláva aj mimoriadne zasadutie vlády Českej republiky, na ktorom budú rokovať práve o pohrebe zosnulého umelca. Rodina podľa medializovaných informácií so štátnym pohrebom zatiaľ súhlasila.

Vláda vyhlásila štátny smútok

Český premiér Andrej Babiš po schôdzi, ktorú avizoval, vystúpil na brífingu, kde potvrdil, že vláda schválila usporiadanie štátneho pohrebu s tým, že to podmienila súhlasom rodiny.

"Zároveň česká vláda vyhlasuje na deň pohrebu zosnulého Karla Gotta štátny smútok," povedal Babiš. Vlajky na všetkých štátnych inštitúciach budú stiahnuté na pol žrde. 

 

Viac o téme: PohrebSmrťAndrej BabišKarel Gott
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu