Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Do boja o prezidenta USA ide aj bývalý námorník so slovenskými koreňmi: Sestak chce nahradiť Trumpa

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: FB/J. S.)

NEW YORK – V histórii Spojených štátov amerických chcelo byť prezidentom mnoho priamych, energických a silných mužov, naposledy herec, politik a kulturista, Rakúšan Arnold Schwarzenegger, guvernér Kalifornie. Úspešný kandidát na prezidenta sa však musí narodiť v USA.

Teraz sa chce stať budúcim prezidentom USA admirál slovenského pôvodu. Joe Sestak, ktorý v minulosti pôsobil ako americký kongresman, oficiálne oznámil svoju kandidatúru. V minulosti o ňom trochu žartovne uvažovali ako o možnom kandidátovi na slovenského prezidenta, dokonca v roku 2010 vznikla aj facebooková stránka „Joe Sestak za slovenského prezidenta“. Trojhviezdičkový americký admirál z Pensylvánie to však s kandidatúrou na 46. prezidenta Spojených štátov myslí vážne. Je 25. demokratickým kandidátom do prezidentských volieb, ktoré sa majú konať v novembri 2020.

Do boja o prezidenta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/J. S.)

Jeho starý otec Martin prišiel do Spojených štátov po druhej svetovej vojne v roku 1922 z Veľkých Lovčíc pri Trnave vo vtedajšom Československu. Joeov otec Joseph sr. emigroval za svojím otcom ako malý chlapec o dva roky neskôr. V roku 1942 promoval na Námornej akadémii USA, počas druhej svetovej vojny bojoval v Atlantickom oceáne i v Tichomorí, dosiahol hodnosť kapitána. Po vojne ako námorný dôstojník pokračoval vo funkcii strojníka v námornej lodenici vo Philadelphii. Joeova matka bola učiteľkou matematiky. S manželom vychovali osem detí.

Do boja o prezidenta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/J. S.)

Joe Sestak navštevoval Strednú školu kardinála O´Haru v Springfielde v Pensylvánii, kde pani Sestaková učila matematiku. Joovi bol otec vzorom muža. Keď naňho spomína, nezabudne pripomenúť, ako otec strávil v mrazivej zime Philadelphie päť hodín vonku opravovaním rodinného auta. „Pamätám sa, že som ho pozoroval spoza okna. Cítil som hlboký obdiv k jeho odhodlaniu. Nikdy sa nevzdávaj, bolo jeho heslo.“

 

Do boja o prezidenta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/J. S.)

Joseph Ambrose Sestak jr. sa narodil 12. decembra 1951 v mestečku Secane v Pensylvánii. Absolvoval Námornú akadémiu Spojených štátov, pôsobil vyše 31 rokov v námorníctve Spojených štátov a dosiahol pozíciu trojhviezdičkového admirála.

Do boja o prezidenta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/J. S.)

Za vlády prezidenta Billa Clintona pôsobil ako riaditeľ obrannej politiky v Národnej bezpečnostnej rade a počas bojov v Perzskom zálive a Indickom oceáne v roku 2002 zastával rad vedúcich operačných funkcií. Sestaka v rokoch 2006 a 2008 zvolili demokrati do Snemovne reprezentantov v silne republikánskom okrese. V roku 2010 odmietol kandidovať na znovuzvolenie, namiesto toho kandidoval do Senátu. Sestak sa stal prezidentom FIRST Global, neziskovej organizácie propagujúcej vzdelávanie, ktoré podporuje olympiádu robotiky pre študentov.

Do boja o prezidenta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/J. S.)

Sestakovi kolegovia z námorníctva o ňom dodnes hovoria ako o odvážnom a čestnom chlapovi. Keď veliteľstvo prijalo rozhodnutie, ktoré nebolo celkom kóšer a všetci ostatní naň prikyvovali, jediný Joe sa postavil a povedal, že si nemyslí, že je to dobrý nápad, a hneď aj vypočítal protiargumenty. Hrozil mu pád z funkcie, ale on dal prednosť cti. V úspešnej kariére námorného dôstojníka sa Joe Sestak dostal až na pozíciu priamo podriadenú náčelníkovi námorných operácií admirálovi Vernovi Clarkovi, ktorý si ho pre odvahu a patriotizmus nesmierne vážil. Keď ten odišiel na dôchodok, stal sa Joe automaticky jeho nástupcom. V tom čase však Sestakovmu jedinému dieťaťu, trojročnej dcérke Alexandre objavili rakovinový nádor na mozgu. Sestak sa vzdal významnej kariéry a odišiel do predčasnej penzie, aby sa postaral o dcérku a bol oporou manželke. Po jeho odchode sa pošuškávalo, že “bol odídený”, pretože objavil nezrovnalosti v Bushovej administratíve a dostal sa do konfliktu s ministrom obrany Donaldom Rumsfeldom. Obhajoval totiž zníženie výdavkov zmenou štruktúry síl námorníctva.

Do boja o prezidenta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/J. S.)

Verný heslu svojho otca sa nevzdal a po uzdravení dcérky sa pustil do politiky. Podporoval kontrolu zbraní, právo na potrat, ako aj jadrové dohody s Iránom.

Do boja o prezidenta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/J. S.)

„Dnes musíme mať prezidenta, ktorý vie, ako nám slúžiť nielen v zahraničí, ale aj doma,“ hovorí muž o slovenskými koreňmi. Nemyslí si, že dnešný problém USA predstavuje prezident Trump. „On je len príznakom problému, ktorý ľudia vidia v systéme – a ten nie je spravodlivý a zodpovedný,“ dodal vo svojom zverejnenom vyhlásení. Zodpovednosť, ktorá súčasným vodcovm chýba a jej následkom je strata dôvery obyvateľov v Ameriku, sa objavuje aj v motte Sestakovej kampane.

 

Viac o téme: PolitikAdmirálPrezidentSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu