Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Salvini si berie tvrdé riešenie od Trumpa: Schengen v ohrození? Kvôli migrantom chce postaviť múr

Múr v Mexiku Zobraziť galériu (3)
Múr v Mexiku (Zdroj: SITA/AP/Christian Torres)

RÍM – Stále viac utečencov prichádza do Talianska cez takzvanú balkánsku cestu. Od začiatku roka bolo v blízkosti hraníc Talianska so Slovinskom zadržaných 782 migrantov. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini to považuje za dobrý dôvod na netradičné riešenie problému: múr. Netají, že vzorom mu bol nápad prezidenta USA Trumpa pre Mexiko.

Od začiatku roka sa výrazne zvýšil počet migrantov prichádzajúcich do Talianska cez balkánsku cestu – cez Slovinsko. Odhaduje sa, že odtiaľ denne do Talianska dorazí približne 80 migrantov. Slovinsko a Taliansko sa dohodli na zvýšení počtu spoločných policajných hliadok na hraniciach. Polícia zabezpečí hranicu pri Terste a Gorizii.

Taliansky minister vnútra Matteo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

“Uzavreli sme východnú hranicu, ako sme znížili aj počet námorných plavieb po Stredozemnom mori o 85 percent," povedal Matteo Salvini. Taliansky minister vnútra nedávno podpísal so Slovinskom dohodu o dodatočných hraničných kontrolách. Okrem toho však chce na hraniciach presadiť ďalší projekt: Stenu proti migrantom. 

Talianske ministerstvo vnútra v súčasnosti spolu s vedením regiónu Friuli-Venezia-Giulia testuje možnosť výstavby 243 km dlhej steny medzi dvoma členskými štátmi Schengenu. „Bude to múr alebo niečo podobné, ale musíme zastaviť tok migrácie pre bezpečnosť našich spoluobčanov,“ uviedol Massimiliano Federiga, prezident autonómnej oblasti Friuli-Venezia-Giulia pre rímske noviny Il Fatto quotidiano. „Nemožno totiž postaviť policajta na každý meter hraničného priestoru.“

Salvini si berie tvrdé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Angelo Carconi/ANSA via AP)

Salviniho plány však vyvolávajú aj negatívne reakcie. Talianska senátorka Tatjana Rojc a hovorkyňa slovinskej menšiny vo Friuli sa vyjadrila kriticky: „Najprv sme tvrdo pracovali na páde stien v Európe, a teraz chceme opäť vybudovať bariéry?“

Viac o téme: MigrantiTalianskoStena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu