Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Námorná služba zachránila vyše stoštyridsať afrických migrantov: Prišla v poslednej chvíli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Fabian Heinz/Sea-eye.org via AP)

MADRID - Celkovo 141 migrantov zo subsaharskej Afriky zachránili v sobotu na mori medzi Španielskom a Marokom, cez ktoré sa na rôznych provizórnych plavidlách snažili dostať do Európy. Oznámila to španielska námorná záchranná služba.

Dva člny s 86 ľuďmi, z ktorých jeden sa začal potápať, objavili v Alboránskom mori medzi oboma krajinami, povedal hovorca služby pre agentúru AFP. Niektorí z migrantov už boli vo vode, kým sa k nim záchranári dostali, všetkých však zachránili, dodal hovorca s tým, že medzi zmienenými 86 ľuďmi bolo 14 žien a tri deti. Západnejšie, v Gibraltárskom prielive, záchranné lode zachytili troch mužov v kajaku a ďalších 52 osôb - vrátane 14 žien - v malej loďke.

Do Španielska prišlo od začiatku roka po mori okolo 11.000 migrantov, pričom 203 ich zahynulo pri snahe dostať sa do Európy zo severnej Afriky, vyplýva z posledných údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), zverejnených v stredu. Za rovnaké obdobie dorazilo podľa IOM do Európy cez celé Stredozemné more celkovo 31.600 migrantov a najmenej 682 zomrelo alebo je nezvestných.

Viac o téme: ZáchranaMigrantiŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu