Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež František navštívi Severné Macedónsko: Vláda dúfa v podporu integrácie krajiny do EÚ

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

SKOPJE - Lídri v Severnom Macedónsku dúfajú, že pápež František silno podporí integráciu krajiny do európskych inštitúcií v nadväznosti na nedávne vyriešenie sporu okolo názvu krajiny s Gréckom i zvolenie si nového proeurópskeho prezidenta.

František pricestuje do Severného Macedónska v utorok. Pôjde pritom o prvú návštevu pápeža v histórii tejto malej balkánskej krajiny. Štátny tajomník ministerstva zahraničia Viktor Dimovski v pondelok novinárom povedal, že návšteva pápeža je historická a prichádza v kľúčovom čase, keď sa krajina snaží vstúpiť do Európskej únie a do NATO. "Pápežova návšteva posilňuje súdržnosť a jednotu a prináša odkaz zmierenia a solidarity," uviedol Dimovski.

Predpokladá sa, že František počas svojho pobytu podporí proces integrácie a národnú i náboženskú súdržnosť a vzdá tiež úctu najznámejšej rodáčke zo Skopje, Matke Tereze, ktorú kanonizoval v roku 2016. Návštevou Severného Macedónska ukončí pápež svoju návštevu Balkánu, v rámci ktorej predtým zavítal aj do Bulharska.

Viac o téme: Návšteva IntegráciaPápež FrantišekSeverné Macedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu