Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český hotel odmietal ubytovávať Rusov: Museli najprv podpísať nesúhlas s anexiou Krymu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

OSTRAVA - Český Ústavný súd sa v utorok zaoberal kauzou ostravského hotela Brioni, v ktorom odmietali ubytovávať Rusov, pokiaľ písomne nevyjadria nesúhlas s ruskou okupáciou Krymu. Podľa rozhodnutia Ústavného súdu nešlo v tomto prípade o diskrimináciu, ale len o vyjadrenie názoru.

"Anexia Krymu odporuje základným pravidlám medzinárodného práva," uvádza vo svojom rozhodnutí Ústavný súd, pričom odkazuje na výroky relevantných medzinárodných organizácií, ale napríklad aj českého ministerstva zahraničia.

"Šlo o bezprostrednú reakciu na jednoznačné porušenie medzinárodného práva. To, čo spravil daný sťažovateľ (majiteľ hotela Brioni - pozn.), bolo koniec koncov v súlade s českou zahraničnou politikou a politikou medzinárodných organizácií," uvádza sa v rozhodnutí Ústavného súdu. "Slobodné podnikanie nie je len cestou k zisku, ale aj priestorom na sebarealizáciu, a štát by do nej mal zasahovať iba výnimočne," uvádza ďalej súd.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym vo februári a marci 2014, čím jasne porušilo medzinárodné právo a medzinárodné spoločenstvo túto anexiu neuznáva a protestuje proti nej. O mesiac neskôr, v apríli 2014, našla inšpektorka Českej obchodnej inšpekcie (ČOI) v hoteli Brioni písomný oznam, že občania Ruska sa v ňom počnúc 24. marcom nemôžu ubytovať, ak nepodpíšu vyhlásenie odsudzujúce okupáciu Krymu.

ČOI následne hotelu uložila vysokú pokutu, no jeho majitelia sa obrátili na krajský súd v Ostrave, ktorý pokutu zrušil. ČOI potom tento prípad pohnala pred Najvyšší správny súd, ktorý dal za pravdu zase jej, a tak sa majitelia hotela obrátili na poslednú právnu inštanciu v ČR - Ústavný súd.

Viac o téme: HotelSúd RusiOstravaČeská republikaAnexia Krymu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu