Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pred parlamentný výbor predstúpil sudca Duditš a profesor Dulak

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pred Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR predstúpil sudca a vysokoškolský pedagóg. Výbor vypočul predsedu Krajského súdu v Košiciach Ladislava Duditša a profesora Antona Dulaka. Obaja uchádzači sa zúčastnili na verejnom vypočutí pred výborom po tretíkrát, pričom svoje nominácie vnímajú ako prejav dôvery.

Duditš je presvedčený, že jeho dnešná účasť je prejavom slušnosti voči Ústavnému súdu SR a v prípade zvolenia chce prispieť k rozhodovacej činnosti svojimi doterajšími skúsenosťami. Dulak pripomenul, že žijeme v rýchlej dobe a aj napriek tomu, že sú očakávané rýchle reakcie na rôzne situácie, musí sudca svoje rozhodnutie patrične odôvodniť. Ústavnoprávny výbor dnes vypočuje ešte ôsmich kandidátov, po spomínanej dvojici sa predstaví sudca Libor Duľa.

"Mnohí sa ma pýtali, načo sem idem, keď som tu už dvakrát bol. Je to podľa mňa prejav určitej slušnosti voči ústavnému orgánu, respektíve Ústavnému súdu SR. Chcel by som opäť úprimne poďakovať navrhovateľom, ktorí ma nominovali," povedal na úvod predseda Krajského súdu v Košiciach Ladislav Duditš. Podľa neho má justícia stáť na troch základných pilieroch.

Na snímke kandidát na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Nezávislosť, kvalita a efektívnosť. Tieto tri základné piliere by mali byť vlastné nielen súdnemu systému, ale aj jeho každej súčasti. Svoju nezávislosť preukazujem každodenne vo svojej práci. Povolanie som sa vždy snažil vykonávať čestne, odborne a s patričným nasadením a verím, že môžem prispieť k rozhodovacej činnosti Ústavného súdu SR," dodal Duditš s tým, že vníma súčasné rezervy slovenského súdnictva.

"V súčasnosti žijeme v rýchlych časoch, keď sa očakávajú pohotové reakcie na vzniknuté situácie, ale ja si myslím, že od sudcu Ústavného súdu SR sa očakáva, aby jeho rozhodnutia mali racionálne vysvetlenie," povedal vyskoškolský pedagóg Anton Dulak. Poslancov zaujímal aj jeho názor na Občiansky zákonník. "Sám by som sa priklonil viac k tomu, aby sme vzťahy v súkromnom práve nastavili odznovu a celkovo rekodifikovali Občiansky zákonník," priblížil Dulak. Tiež doplnil, že zákonník bol mnohokrát novelizovaný a niektoré jeho časti sú neprehľadné.

Pred parlamentný výbor predstúpil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Výbor vypočuje dnes ešte ôsmich uchádzačov. Po dvojici sudcov sa predstaví šéf trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Libor Duľa. Poslanci prerušia rokovanie na obednú prestávku potom, ako pred nich predstúpi Michal Ďuriš.

Viac o téme: Ústavný súdLadislav DuditšAnton DulakÚstavnoprávny výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu