Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ukrajina bude mať nového prezidenta: Lídri EÚ zablahoželali Zelenskému k víťazstvu vo voľbách

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v spoločnom liste zablahoželali Volodymyrovi Zelenskému k víťazstvu v prezidentských voľbách na Ukrajine. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

V spoločnom liste Tusk a Juncker uviedli, že voľby dokázali oddanosť Ukrajiny demokratickým hodnotám a právnemu štátu. AFP pripomenula, že Zelenského predchodca v úrade prezidenta  Petro Porošenko bol častým hosťom v Bruseli, kde žiadal Západ, aby zachoval sankcie uvalené na Rusko po anexii Krymského polostrova a zabezpečil implementáciu dohody o pridružení Ukrajiny k EÚ.

Tusk a Juncker v liste ubezpečili, že Zelenskyj "sa môže spoľahnúť na silnú podporu EÚ pre reformy na Ukrajine" vrátane boja proti korupcii a zmeny v sektore energetiky. Komik Volodymyr Zelenskyj zvíťazil v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb na Ukrajine, v ktorých jasne porazil úradujúcu hlavu štátu Petra Porošenka.

Donald Tusk a Jean-Claude
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vyplýva to z priebežných výsledkov sčítania zverejňovaných Ústrednou volebnou komisiou. Po sčítaní viac ako 85,5 percenta odovzdaných hlasov vedie Zelenskyj so ziskom 73,2 percenta, kým jeho súper Porošenko dostal 24,46 percenta hlasov.​

Pridali sa aj lídri Francúzska a Nemecka

Francúzsko a Nemecko, ktoré iniciovali rokovania o urovnaní konfliktu na východnej Ukrajine, zablahoželali v pondelok Volodymyrovi Zelenskému k zvoleniu za prezidenta Ukrajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Obe krajiny vo svojich reakciách zdôraznili svoju podporu reformám na Ukrajine a oddanosť územnej celistvosti Ukrajiny.

Kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v pondelok informovala, že Macron v rozhovore so Zelenským znovu vyjadril svoju pripravenosť spolupracovať s Nemeckom pri urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny prostredníctvom rokovaní v tzv. normandskom formáte, ktorý zahŕňa aj Ukrajinu a Rusko.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Úlohou tzv. normandskej štvorky je implementácia mierovej dohody z Minska z roku 2015, čo však naráža na množstvo problémov. Lídri štyroch krajín sa už dávnejšie nezišli na spoločnom rokovaní. 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom posolstve pre Zelenského zdôraznila svoj záujem o stabilizáciu Ukrajiny a mierové riešenie konfliktu v Donbase. Prízvukovala však aj nutnosť reformy justičného systému na Ukrajine, decentralizáciu jej orgánov a boj proti korupcii. Ako informovala agentúra Ukrinfom, Zelenskému k víťazstvu v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb v pondelok zagratuloval aj generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland, ktorý vo svojom tvíte označil Ukrajinu za "dôležitého člena Rady Európy".

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Slovensko má záujem o stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu

Slovensko má záujem o stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu, ako aj o prehĺbenie spolupráce a všestranný rozvoj dvojstranných vzťahov so svojim bezprostredným susedom. Vo vyhlásení k výsledkom druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Slovenský rezort diplomacie víta konanie a priebeh druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine ako vyjadrenie legitímnej vôle občanov tejto krajiny. "Zároveň plne podporuje predbežné hodnotenia obsiahnuté v dokumente Medzinárodnej volebnej pozorovateľskej misie z 22. apríla tohto roku," podotklo ministerstvo.

Slovensko sa podľa rezortu diplomacie teší na spoluprácu s novým ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý vo voľbách získal silný mandát od voličov. "Slovenská republika je naďalej pripravená podporovať integračné ašpirácie Ukrajiny a pomáhať jej v reformných procesoch v súčasnom neľahkom období, pričom dlhodobo a dôsledne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí.

Orbán zablahoželal Zelenskému k zvoleniu

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal v utorok Volodymyrovi Zelenskému k zvoleniu za prezidenta Ukrajiny. Agentúru MTI o tom informoval tlačový odbor úradu vlády.

"Dovoľte mi zablahoželať Vám k výraznému víťazstvu, ktorým Vás zvolili za ďalšieho prezidenta Ukrajiny," uviedol v liste premiér. Zároveň zdôraznil, že maďarská vláda bude aj naďalej pracovať na rozvoji vzájomných ukrajinsko-maďarských vzťahov.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Prezidentské voľbyJean-Claude JunckerDonald TuskUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu