Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál na pokračovanie: Slovenský bitúnok posielal mäso z chorých kráv do Česka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

PRAHA – Až do januára tohto roka vykupoval slovenský bitúnok Joko-JP Šaštín-Stráže choré zvieratá, hoci to nie je legálne. Majiteľ bitúnka Hospodárskym novinám potvrdil, že väčšina produkcie bitúnka mieri i v súčasnosti do Českej republiky

Podľa denníka iDnes na to upozornilo slovenských novinárov niekoľko zdrojov, medzi nimi i konkurenčné legálne slovenské bitúnky. Ich predstavitelia uviedli, že bitúnok Joko – JP Šaštín-Stráže bol až do januára ochotný kúpiť aj choré kravy alebo kravy liečené antibiotikami. Medzi odberateľmi problematického bitúnka bola aj nelegálna rozrábkareň mäsa, ktorú Státní veterinární správa (SVS) odhalila na začiatku marca v Prahe. „Podľa dokladov o pôvode pochádzala väčšia časť tohto mäsa zo slovenského bitúnka Joko-JP,” vyhlásil vtedy Petr Majer z tlačového oddelenia SVS.

Na bitúnkoch sa malo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter.com/BBC News (World))
Majiteľ bitúnka Joko-JP údajne nevedel, že mäso dodáva nelegálnej prevádzke. Problém však bol v samotnom mäse, ktoré podľa Majera prejavovalo znaky závadnosti a isté patologické zmeny. K tým môže podľa neho dôjsť u zvierat, ktoré sú pred porážkou zranené alebo trpia infekčnou chorobou. Redaktori slovenských Hospodárskych novín získali vyjadrenie radu ľudí z oblasti chovu hospodárskych zvierat. Tí sa zhodli, že na Slovensku dochádza k podobným praktikám ako na problematických bitúnkoch v Poľsku, kde sa zabíjali choré kravy.

Viac o téme: Choré kravy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu