Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dôkazy sa nenašli: Spolčenie Trumpa s Ruskom pred voľbami v USA vyšetrovateľ neodhalil

Robert Mueller
Robert Mueller (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak, File)

WASHINGTON - Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller nenašiel dôkazy o tom, že by sa americký prezident Donald Trump alebo jeho spolupracovníci "spolčili" s Ruskom alebo že by s ním "koordinovali" svoju činnosť s cieľom zasahovať do kampane pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2016. Uviedlo to v nedeľu ministerstvo spravodlivosti USA, ktoré citovala agentúra AP.

Uvedené tvrdenia podľa ministerstva vyplývajú zo záverečnej správy z Muellerovho vyšetrovania, ktorú on sám doručil ministrovi spravodlivosti Williamovi Barrovi. Minister spravodlivosti následne v nedeľu popoludní zverejnil štvorstranové zhrnutie najdôležitejších záverov správy v liste adresovanom americkému Kongresu i verejnosti. Podľa nemenovaného predstaviteľa ministerstva spravodlivosti USA, na ktorého sa odvoláva AP, obsah listu Barr s Muellerom vopred neprebral.

Mueller tiež posudzoval, či sa Trump pokúšal mariť vyšetrovanie. V tejto súvislosti však podľa Barra vyšetrovateľ nedospel k definitívnej odpovedi: Trumpa viny nezbavil ani nedospel k záveru, že by sa tohto trestného činu skutočne dopustil.

Barr k takémuto sumáru dospel po prekonzultovaní Muellerových zistení so svojim zástupcom Rodom Rosensteinom. Spoločne sa zhodli na tom, že dôkazy "nie sú dostatočné na to, aby sa dalo stanoviť, že sa prezident dopustil marenia spravodlivosti".

Závery sa nepozdávajú opozičným demokratom

Barrove závery sa nepozdávajú opozičným demokratom. Šéf justičného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Jerrold Nadler už avizoval, že William Barr bude čoskoro v celej záležitosti predvolaný na vypočúvanie. Podľa neho by mal vysvetliť určité veľmi "znepokojivé nezrovnalosti" a to, ako ministerstvo postupovalo v záverečnej fáze rozhodovania. 

Nadler na Twitteri zdôraznil, že Robert Mueller vyšetroval celú kauzu 22 mesiacov, zatiaľ čo "ministrovi Barrovi trvalo dva dni, kým oznámil americkému národu, že prezident je očistený a že ministerstvo spravodlivosti vo veci nič nepodnikne".

Osobitný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti Robert Mueller dozeral od mája 2017 na vyšetrovanie možného prepojenia alebo koordinácie medzi Ruskom a osobami napojenými na predvolebnú kampaň Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Vyšetrovanie ukončil 22. marca 2019, pričom následne správu z neho predložil Barrovi.

Mueller v rámci vyšetrovania obvinil desiatky osôb, medzi nimi aj spolupracovníkov Trumpovej predvolebnej kampane. Jeho vyšetrovanie objasnilo ruský útok na americký politický systém a Trumpovu kampaň vykreslilo ako dychtivú zneužiť hacknuté e-maily demokratickej strany so zámerom ublížiť jeho súperke o prezidentské kreslo, Hillary Clintonovej. Odhalilo tiež lži, aké používali Trumpovi poradcovia na zakrytie svojich kontaktov s Ruskom, približuje agentúra AP. 

Reakcia Bieleho domu aj samotného Trumpa

Na Barrovu správu už reagoval aj Biely dom. Muellerove zistenia prostredníctvom hovorkyne Sarah Sandersovej označil za "úplné a absolútne očistenie prezidenta Spojených štátov". "Osobitný vyšetrovateľ nenašiel žiadnu tajnú dohodu a nenašiel nijaké marenie (spravodlivosti). Barr a Rosenstein ďalej určili, že nedošlo k mareniu (spravodlivosti). Zistenia ministerstva spravodlivosti sú absolútnym a úplným oslobodením prezidenta Spojených štátov," povedala Sandersová.

Na správu už medzičasom na Twitteri obdobne reagoval aj samotný Trump. "Nijaká tajná dohoda, nijaké marenie, absolútne a úplné oslobodenie. Udržme Ameriku veľkou!" napísal. Trump akékoľvek spolčovanie sa s Ruskom dlhodobo odmietal a na Robert Muellera a jeho tím neustále útočil, pričom jeho vyšetrovanie označoval za "hon na čarodejnice".

Viac o téme: RuskoDonald TrumpRobert MuellerVoľby v USASpolčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu