Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Takto sa začala okupácia Československa nacistickým Nemeckom: Triumfálny Hitlerov príchod do Prahy

Emil Hácha na rokovaní s Adolfom Hitlerom. Zobraziť galériu (4)
Emil Hácha na rokovaní s Adolfom Hitlerom. (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Prijatím mníchovského diktátu koncom septembra 1938 skončila v Československu éra prvej republiky. Do krajiny vstúpili nemecké vojská, Československo prišlo o veľkú časť svojho územia a v októbri abdikoval prezident Edvard Beneš, ktorého vystriedal šesťdesiatšesťročný právnik Emil Hácha. Takzvaná druhá republika však prežila necelý polrok. Nemeckým cieľom bola úplná likvidácia československého štátu, a tá prišla 15. marca 1939 spolu s nemeckými okupačnými vojskami.

Homolov puč zmenil históriu Slovenska: Mocenský plán mal udržať ČSR pokope

Začiatok roku 1939 bol v znamení zvýšeného nátlaku zo strany Nemecka a Maďarska. Už aj tak napätá situácia sa začiatkom marca ešte vyhrotila. V Bratislave vyhlásil 14. marca slovenský parlament samostatnosť, maďarské vojská prekročili hranice Podkarpatskej Rusi a Maďarsko poslalo vláde ultimátum požadujúce okamžité odstúpenie tohto územia. Na hraniciach Čiech a Moravy bolo sústredených okolo 200-tisíc nemeckých vojakov a spravodajské služby už s predstihom varovali pred hroziacou okupáciou.

V tejto situácii sa prezident Hácha pokúsil jednať s ríšskym vodcom Adolfom Hitlerom a zachrániť časť samostatnosti pre české krajiny. Do Berlína odišiel spolu s ministrom zahraničia Františkom Chvalkovským. Hácha opúšťal Prahu s predstavou, že bude s Hitlerom hovoriť predovšetkým o situácii na Slovensku. Slovenský emancipačný proces totiž ríšsky vodca využil ako dôkaz toho, že československý štát sa rozpadá a chaosu v strednej Európe sa treba vyhnúť vojenským obsadením Čiech a Moravy.

Takto sa začala okupácia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Do Berlína Hácha dorazil okolo desiatej hodiny večer, hlavné rokovanie sa začalo až po polnoci 15. marca. Po úvodnom vyhlásení Háchu, ktorý sa snažil nastoliť tému Slovenska, si slovo vzal Hitler a Háchovi stručne oznámil, že ráno o šiestej hodine prekročí nemecké vojsko české hranice a prípadný odpor bude "brutálne všetkými prostriedkami potlačený". Ak však Hácha pomôže upokojiť situáciu, udelil by Hitler Čechom "istú dávku národnej slobody". Hácha síce namietal, že nemá prostriedky, ako v takom krátkom čase ovplyvniť odpor obyvateľstva, ale dostal k dispozícii telefón, aby aspoň informoval vládu a zaistil kapituláciu armády.

Potom mu bolo predložené memorandum, ktorým chcel Hitler dokázať, že vstup vojsk nie je agresiou, ale výsledkom dohody. Hácha s podpisom váhal, hoci bol pod silným tlakom a dokonca dostal aj srdcový záchvat. Nakoniec však ustúpil a podpísal dokument, v ktorom "v záujme upokojenia vkladá s plnou dôverou osud českého národa a českej krajiny do rúk vodcu Nemeckej ríše".

Okupácia sa začala podľa plánu o šiestej hodine, hoci Ostravsko začali Nemci obsadzovať už 14. marca, a počas dňa vojská nacistického Nemecka obsadili české krajiny. Zároveň bola vyhlásená samostatná a nezávislá Podkarpatská Rus.

Keď sa Hácha večer pred ôsmou vrátil z Berlína, už ho na peróne "vítal" nemecký generál Eccard von Gablenz a ďalší dôstojníci wehrmachtu. Až počas schôdze vlády na Pražskom hrade sa prezident dozvedel, že v Prahe je už aj Adolf Hitler.

Zriaďovací dekrét
Zobraziť galériu (4)
Zriaďovací dekrét  (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa niektorých svedectiev si Hácha príliš nechcel pripustiť vážnosť situácie - ministrovi Jiřímu Havelkovi údajne povedal: "Nič si z toho, pán kolega, nerobte, nie je to také zlé. Budeme mať vlastný štát, avšak bez armády a bez zahraničného ministra". Chvalkovský neskôr priznal, že ani pri podpise okupačného memoranda s Háchom neočakávali vyhlásenie Protektorátu Čechy a Morava a predpokladali len dočasnú okupáciu.

Československo sa zmenilo na Česko-Slovensko: Štát vydržal iba pár mesiacov, vojna za dverami

Protektorát však bol Hitlerom vyhlásený už 16. marca. Jeho formálnou hlavou zostal štátny prezident Emil Hácha, on aj vláda Rudolfa Berana však boli len bábkami v rukách úradujúceho ríšskeho protektora. Tým sa stal bývalý nemecký minister zahraničia Konstantin von Neurath. Na území protektorátu, ktorý existoval až do konca druhej svetovej vojny, v máji 1945 žilo vyše sedem miliónov obyvateľov.

Konstantin von Neurath a Emil Hácha, 20. apríl 1939.
Zobraziť galériu (4)
Konstantin von Neurath a Emil Hácha, 20. apríl 1939.  (Zdroj: profimedia.sk)

Chronológia udalostí

14. marec 1939

ráno - maďarské vojská prekročili hranice Podkarpatskej Rusi a Maďarsko poslalo česko-slovenskej vláde ultimátum požadujúce okamžité odstúpenie tohto územia.

po 12:00 - Slovenský snem vyhlásil samostatný a nezávislý Slovenský štát, čím zaniklo Česko-slovensko, tzv. druhá republika.

16:00 - prezident Emil Hácha s ministrom zahraničia Františkom Chvalkovským odišli vlakom z Prahy do Berlína na rokovania s Adolfom Hitlerom.

17:40 - veliteľ vojenského spravodajstva František Moravec odletel so skupinou svojich podriadených a značnou časťou spravodajského archívu do Veľkej Británie. Akcia je považovaná za začiatok organizovaného vojenského odboja v zahraničí.

okolo 18:00 - prvé nemecké jednotky dorazili do severomoravského Místku (dnes Frýdek-Místek), kde pri pokuse obsadiť Czajankove (Čajánkove) kasárne narazili na odpor miestnej posádky - jediné ozbrojené vystúpenie čs. armády proti nemeckej okupácii. Vojaci sa nemeckej presile vzdali asi po hodine bojov.

18:30 - nemecké jednotky dorazili do Moravskej Ostravy.

19:30 - do Prahy telefonoval prednosta poštového úradu v Moravskej Ostrave, že miestne dôležité budovy obsadili Nemci.

20:00 - predstavitelia Podkarpatskej Rusi vyhlásili samostatnosť.

22:00 - prezident Hácha dorazil do Berlína. Hitler ho potom nechal niekoľko hodín čakať na prijatie.

23:00 - čs. vláda súhlasila s požiadavkou na postupné vypratanie Podkarpatskej Rusi.

15. marec 1939

1:15 - Hitler prijal v berlínskom hoteli Adlon Háchu a oznámil mu svoje rozhodnutie vojensky obsadiť zvyšok českých krajín.

po 2:00 - po rokovaní s Hitlerom Hácha telefonicky hovoril s predsedom vlády Rudolfom Beranom a ďalšími politikmi. Minister národnej obrany Jan Syrový od neho dostal príkaz, aby nariadil posádkam neklásť nemeckému vojsku odpor.

3:15 - v Prahe bolo po Háchovom telefonáte zvolané zasadnutie vlády, ktorá bola informovaná o začínajúcej okupácii. Minister Syrový potom vydal rozkaz, v ktorom zakázal všetkým vojenským jednotkám klásť akýkoľvek odpor okupačnej nemeckej armáde.

pred 4:00 - prezident Hácha po nemeckom nátlaku a vyhrážaní vyvraždením obyvateľstva a zničením Prahy podpísal dokument, v ktorom "v záujme upokojenia vkladá s plnou dôverou osudy českého národa a českej krajiny do rúk vodcu nemeckej ríše".

4:30 - rozhlas začal vysielať správu o chystanej okupácii českých krajín Nemeckom s výzvou k obyvateľstvu zachovať pokoj.

6:00 - oficiálny, Hitlerom oznámený začiatok okupácie zvyšku českých krajín.

8:35 - prvé nemecké jednotky dorazili na okraj Prahy.

11:00 - prezident Hácha opustil Berlín.

13:00 - v podstate dokončené nemecké obsadzovanie všetkých strategických miest v českých krajinách.

15:00 - v Chuste na Podkarpatskej Rusi sa zišiel Podkarpatský krajinský snem, ktorý vyhlásil samostatnú Karpatskú Ukrajinu. Pokus o samostatnosť nasledujúci deň ukončila maďarská armáda, proti ktorej bojovali izolované čs. jednotky až do 18. marca.

17:00 - Hitler, ktorý dorazil vlakom do Českej Lípy, vyšiel s kolónou áut smerom k Prahe.

19:15 - autá s Hitlerom prišli na Pražský hrad.

19:30 - do Prahy dorazil úmyselne oneskorený vlak s Háchom.

Viac o téme: OkupáciaAdolf HitlerČeskoslovenskoEmil HáchaProtektorát Čechy a Morava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu