Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nikaragua kráča smerom k obnoveniu občianskych práv: Prepustili vyše sto politických väzňov

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

MANUGA - Vláda stredoamerickej krajiny Nikaragua v utorok prepustila 56 politických väzňov, čím počet prepustených za posledné dva dni stúpol na viac ako 100. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vládu a na Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Nikaragua v pondelok na základe zákona o amnestiách prepustila 50 opozičných väzňov, ktorí sa zúčastnili na minuloročnej vzbure proti prezidentovi Danielovi Ortegovi. Celkový počet prepustených dosiahol 492. Na zákone o amnestiách sa dohodla Ortegova vláda s opozíciou a do platnosti vstúpil 8. júna. Zostávajúci väzni majú byť prepustení do 18. júna.

Medziamerická komisia pre ľudské práva (IACHR) prepúšťanie privítala ako "konkrétny pokrok" smerom k obnoveniu občianskych práv v krajine. Masové opozičné protesty sa v Nikarague začali v apríli minulého roka, keď sa prezident Ortega pokúsil znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení.

Išlo o najkrvavejšie zrážky v Nikarague od ukončenia občianskej vojny v roku 1990. Hoci prezident zakrátko od svojich zámerov ustúpil, prepukli celoštátne demonštrácie za jeho odstúpenie. Ortega proti demonštrantom tvrdo zakročil. Pri násilnostiach zahynulo podľa IACHR zhruba 320 ľudí a vyše 600 ďalších skončilo vo väzení.

Viac o téme: VládaNikaraguaManugaPolitickí väzeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu