Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pasažiera lietadla smrti zachránila šťastena: FOTO Grék mal letieť do Nairobi, no niečo sa stalo...

Antonis Mavropoulos ukázal na Facebooku aj svoj palubný lístok. Zobraziť galériu (5)
Antonis Mavropoulos ukázal na Facebooku aj svoj palubný lístok. (Zdroj: TASR/AP/Yidnek Kirubel, FB/Antonis Mavropoulos)

ADDIS ABEBA - Pri včerajšom páde boeingu etiópskych aerolínií zahynulo 149 pasažierov a 8 členov posádky. Medzi cestujúcimi sa nachádzali aj štyria Slováci, vrátane troch členov rodiny poslanca Antona Hrnka. Jedným z tých, ktorému sa však podarilo nečakane uniknúť z pazúrov osudu, je Grék Antonis Mavropoulos, ktorý o svojej skúsenosti porozprával v profile na sociálnej sieti. To, čo pre neho spočiatku vyzeralo ako otrasný začiatok dňa, sa zrazu zmenilo na neskonalé šťastie.

Expert o obrovskej tragédii: Je to veľmi dramatické, zmení to celý letecký priemysel

Boeing 737 MAX 8 odštartoval z Addis Abeby o 8.38 h. ráno (6.38 h. SEČ) a o šesť minút neskôr spadol v oblasti vzdialenej od hlavného mesta vyše 60 kilometrov. Lietadlo začalo hneď horieť a hasiči a záchranári se k nemu nemohli niekoľko hodín priblížiť.

Obrovské nešťastie v Afrike
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Facebook via AP)

Letenku na tragický let spoločnosti Ethiopian Airlines do Nairobi mal aj prezident neziskovej organizácie International Solid Waste Association, ktorá sa zaoberá problematikou tuhých odpadov a bol jedným z tých, ktorí smerovali do Kene kvôli konferencii OSN o životnom prostredí.

Pasažiera lietadla smrti zachránila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Antonis Mavropoulos)

Antonis Mavropoulos, ktorý pochádza z Atén, sa podľa svojich slov dostavil k odletovej bráne dve minúty potom, čo sa zatvorila. "Bol som naštvaný, pretože mi nikto nepomohol dostať sa k bráne včas," napísal v nedeľu vo svojom príspevku na Facebooku s názvom "Môj šťastný deň". Trápil sa totiž s batožinou, ktorú nevedel po medzipristátí nájsť.

Pasažiera lietadla smrti zachránila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Antonis Mavropoulos)

Ešte videl posledných pasažierov, ako odchádzajú a kričia na zamestnancov, aby ho pustili, ale tí to nedovolili. Grékovi tak neostávalo nič iné, iba si zarezervovať ďalší let o 11.20 h. Keďže mal približne tri hodiny čas, odviedli ho do salónika, aby si urobil pohodlie.

O 10.50 h., keď už mal nastupovať do ďalšieho lietadla, mu však bolo oznámené, že nemôže nikam ísť. Ochrankári s ním o tom odmietli diskutovať a odviedli ho na policajné oddelenie na letisku. "Dôstojník mi povedal, aby som neprotestoval, ale modlil sa k Bohu, pretože som jediný cestujúci, ktorý nenastúpil na palubu letu ET 302, ktorý sa zrútil," uviedol na Facebooku s tým, že bol v úplnom šoku.

Pasažiera lietadla smrti zachránila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Antonis Mavropoulos)

Následne mu vysvetlili, že ho musia vypočuť. "Povedali mi, že ma nemôžu pustiť skôr, ako skontrolujú moju identitu, dôvod, prečo som nenastúpil do lietadla a pod.," dodal Antonis Mavropoulos, ktorý si tak na vlastnej koži uvedomil, aký môže byť ľudský život krehký. Poďakoval sa aj všetkým, ktorí sa zaujímali o jeho osud, špeciálne svojej rodine.

Viac o téme: LietadloŠťastieZmeškalEtiópiaGrékAntonis MavropoulosBoeing 737 Max
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu