Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Britský miliardár (57) sa plesol po vrecku: Zo sumy, ktorú daroval, sa vám zatočí hlava

David Harding
David Harding (Zdroj: YouTube/Bloomberg Markets and Finance)

LONDÝN - Britský biznismen David Harding venuje 100 miliónov libier (cca 114 miliónov eur) Cambridgeskej univerzite, kde pred 40 rokmi vyštudoval fyziku. Informoval o tom dnes denník The Times, podľa ktorého je to najvyšší jednorazový dar vzdelávacej inštitúcii, aký kedy britský občan venoval. Miliardár Harding chce svoje peniaze venovať najmä na to, aby univerzita mohla zvýšiť počet postgraduálnych študentov, ďalšie prostriedky poputujú chudobným študentom zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Bill Gates prezradil, aká bola jeho najlepšia investícia v živote: Zarobil vďaka nej miliardy

Päťdesiatsedemročný Harding sa po absolvovaní univerzity začal venovať financiám a patril k prvým obchodníkom, ktorí začali pri transakciách využívať počítačové algoritmy. Teraz jeho hedžový fond Winton spravuje imanie vo výške 20 miliárd libier a jeho osobný majetok sa odhaduje na jednu miliardu libier.

David Harding

David Harding 2016.png

Dar Hardingovej alma mater poskytne nadácia, ktorú založil podnikateľ so svojou manželkou. Darcovia si uplatnili takisto požiadavku, že 79 miliónov libier by malo pomôcť zvýšiť počet doktorandov, ďalších 20 miliónov poputuje na financovanie štúdia pre nemajetných uchádzačov. Jeden milión libier je potom určený na to, aby sa univerzita pokúsila pritiahnuť záujemcov z nízkopríjmových rodín.

Univerzita v Cambridge bola aj príjemcom vôbec najvyššieho finančného daru, keď v roku 2000 získala 210 miliónov dolárov (cca 184 miliónov eur) od nadácie založenej Billom a Melindou Gatesovcami. Spisovateľka Harriet Heymanová zase cez fond založený spoločne s manželom, podnikateľom Michaelom Moritzom, venovala v roku 2015 75 miliónov libier Oxfordskej univerzite.

Viac o téme: MiliardárDavid HardingCambridge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu