Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Merkelová musela čakať na lietadlo ako obyčajná smrteľníčka: VIDEO Ľudia neverili vlastným očiam

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Zobraziť galériu (3)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BUENOS AIRES/BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá na dvojdňový summit dvadsiatich najsilnejších ekonomík sveta (G20) v Buenos Aires dorazila v piatok kvôli poruche vládneho lietadla so značným oneskorením, sa v sobotu pasovala s opačným problémom. Zatiaľ čo jej kolegovia po konci summitu odleteli, Merkelová mala nazvyš osem hodín času. Ten podľa agentúry DPA využila na prechádzku mestom.

Summit G20: Putin a Merkelová hovorili o napätí medzi Ruskom a Ukrajinou

Kancelárkino lietadlo sa po štvrtkovom odlete do Argentíny muselo krátko po štarte vrátiť do Nemecka kvôli neefektívnemu komunikačnému systému. Problémy podľa zistení odborníkov spôsobil chybný transformátor.

Merkelová meškala v piatok kvôli problémom s lietadlom.
Zobraziť galériu (3)
Merkelová meškala v piatok kvôli problémom s lietadlom.  (Zdroj: SITA/AP/Joerg Blank/DPA)

Pretože nemecká vládna letka nemala k dispozícii náhradnú posádku pre zaoceánske lety, ktorá by iným strojom dopravila Merkelovú do Buenos Aires, odletela kancelárka do Madridu, odkiaľ pokračovala linkovým spojom. Do dejiska summitu tak dorazila so zhruba 12-hodinovým oneskorením.

Vladimir Putin a Angela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Medzitým Berlín vyslal do Buenos Aires náhradný stroj, ktorý v nedeľu popoludní kancelárku dopravil do vlasti. Pretože ale posádka tohto lietadla musela v Buenos Aires dodržať povinnú prestávku, nemohla Merkelová bezprostredne po konci summitu nastúpiť na spiatočný let.

Voľný čas tak využila napríklad na to, aby dohnala premeškané piatkové stretnutie s argentínskym prezidentom Mauríciom Macrim. Potom sa prešla rezidenčnou štvrťou Recoleta a navštívila jeden z kostolov, čo neušlo pozornosti miestnych obyvateľov. Tí ihneď na twitteri informovali, že práve v meste stretli kancelárku.

Prechádzku zakončila v steakovej reštaurácii, kam ju odprevadil okrem iného vicekancelár Olaf Scholz. Do Buenos Aires pôvodne cestoval aj jej manžel Joachim Sauer, ten ale letenku na komerčnú linku z kapacitných dôvodov nezískal.

Viac o téme: OddychLietadloPosádkaAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu