Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Práva a slobody obyvateľov Hongkongu musia byť chránené, povedala Merkelová pri návšteve Číny

Angela Merkelová a čínsky premiér Lim Kche-čchiang Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová a čínsky premiér Lim Kche-čchiang (Zdroj: SITA/Roman Pilipey/Pool Photo via AP)

PEKING - Práva a slobody obyvateľov Hongkongu musia byť chránené. Riešenie politickej krízy v tomto čínskom meste sa dá dosiahnuť iba prostredníctvom dialógu a malo by sa upustiť od násilia. V piatok to počas návštevy Číny uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Po príchode do Pekingu sa stretla s čínskym premiérom Lim Kche-čchiangom. Neskôr absolvuje večeru s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Nemecká líderka čelí výzve balansovať medzi znepokojením v otázke dodržiavania ľudských práv v Číne a ekonomickými rozhovormi s jedným z najväčších obchodných partnerov Nemecka. Ekonomické vzťahy neuľahčujú Merkelovej uspokojiť výzvy amerického veľvyslanca v Nemecku Richarda Grenella a aktivistov, aby vzniesla námietku voči dodržiavaniu ľudských práv v prípadoch, ako sú čínske správanie sa voči etnickým minoritám v Tibete a provincii Sin-ťiang, kde žije ujgurská menšina, rovnako tak v prípade trojmesačných prodemokratických protestov, ktoré sužujú Hongkong.

Angela Merkelová a čínsky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Roman Pilipey/Pool Photo via AP)

Grenell vo štvrtok uviedol, že Čína "zámerne ignoruje svoje záväzky" voči Hongkongu a porušovania ľudských práv v provincii Sin-ťiang ukazujú, že politika vládnucej komunistickej strany "stojí proti hodnotám, ktoré si ctí Nemecko". Hongkonskí aktivisti v otvorenom liste, publikovanom tento týždeň v nemeckých novinách Bild, tiež varovali Merkelovú pred jednaním s "autoritárskymi a nespravodlivými režimami".

Angela Merkelová a čínsky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Roman Pilipey/Pool Photo via AP)

Viac o téme: ĽudiaProtestyPrávaAngela MerkelováHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu