Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Egypťanov v Taliansku obvinili z pašovania migrantov: Dopravovať ich mali rovno na Sicíliu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Javier Fergo)

RÍM - Talianska polícia zadržala päť Egypťanov obvinených z prepašovania 264 migrantov na lodi z Líbye na Sicíliu. V pondelok o tom informovala polícia.

Preplnený rybársky čln zakotvil v sobotu 24. novembra, v tretí deň strávený na mori, v sicílskom prístave Ragusa. Následne migranti vystúpili z plavidla a boli zaregistrovaní. Polícia dodala, že migranti, väčšinou z Eritrey, identifikovali päť egyptských členov posádky, ktorí vzali za prepašovanie od každého migranta 1500 eur. Hoci väčšinu migrantov zachránia na mori a potom dovezú do Talianska, niektorým sa občas podarí priplaviť sa do tejto európskej krajiny na pôvodnom člne, ak je dostatočne pevný a masívny, napísala tlačová agentúra AP.

Celkovo začal počet plavieb s migrantmi do Talianska klesať v roku 2017, čo bol výsledok dohôd vyrokovaných predchádzajúcou vládou Talianska s líbyjskými lídrami a milíciami. Počty migrantov ďalej klesali, keďže súčasná talianska vláda zasahovala proti humanitárnym organizáciám vykonávajúcim záchranné misie v Stredozemnom mori. Práve z Líbye sa vydáva na plavbu cez Stredozemné more do Európy najviac migrantov. V tejto severoafrickej krajne si pašeráci ľudí vytvorili lukratívny obchod s migrantmi, využívajúc chaos po občianskej vojne, ktorá zvrhla režim diktátora Muammara Kaddáfího.

Viac o téme: MigrantiRímTalianskoSicíliaEgypťania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu