Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalý sovietsky vodca si zobral na paškál Trumpa: No teda, nenechal na ňom ani nitku suchú

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov kritizuje amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho zámer odstúpiť od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Gorbačov označil toto rozhodnutie za "nie veľmi múdre".

Snahy USA odstúpiť od INF sú prejavom úsilia zvrátiť politiku jadrového odzbrojenia, uviedol Gorbačov v nedeľu v rozhovore pre agentúru Interfax. Dodal, že v tomto duchu by sa malo vyjadriť nielen Rusko, ale aj "všetci, ktorí si vážia mier, a ešte väčšmi mier bez jadrových zbraní". Gorbačov tiež vyjadril presvedčenie, že Trumpov zámer "podkope všetky snahy vedúcich predstaviteľov ZSSR a samotných USA o dosiahnutie jadrového odzbrojenia". Gorbačov to považuje za "veľmi zvláštne". 

Podľa Gorbačova by sa od starých zmlúv o odzbrojení "v žiadnom prípade" nemalo odstupovať. Podľa neho podobné kroky nesvedčia "o veľkej múdrosti". "Je to chyba," uviedol Gorbačov, ktorý INF 8. decembra 1987 vo Washingtone podpisoval s vtedajším prezidentom USA Ronaldom Reaganom. Gorbačov spresnil, že všetky doteraz podpísané zmluvy treba zachovať, pretože v nich "je to, čo nie je v iných dokumentoch - je v nich zakotvená kontrola a to by sme si mali ceniť". "Vari vo Washingtone nechápu, k čomu to môže viesť?" pýtal sa Gorbačov v interview. 

Pokračoval, že ak "oni (v USA) nevedia, čo treba robiť, môžem im našepkať: treba sa vyliečiť z choroby, ktorá sa volá snaha neplniť podpísané dohody a zmluvy o jadrovom odzbrojení". V tejto súvislosti Gorbačov vyzdvihol nedávne vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom nutnosti dodržiavať podpísané zmluvy.          

 Dôležitá bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia, ktorú 8. decembra 1987 podpísali Gorbačov a Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny. Zámer Spojených štátov odstúpiť od INF, ktorú v roku 1987 podpísali USA s Ruskom, oznámil prezident USA Donald Trump v noci na nedeľu. Podľa Trumpa Moskva túto zmluvu porušuje.

Viac o téme: ZmluvaDonald TrumpMichail GorbačovINF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu