Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusom plány nevyšli, OSN je rezolútne proti: Kroky USA sú nebezpečné, znie z Moskvy

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

NEW YORK - Rusku sa nepodarilo v piatok presadiť návrh, aby Valné zhromaždenie OSN prerokovalo rezolúciu vyjadrujúcu podporu zachovaniu zmluvy o likvidácii rakiet a odsudzujúcu rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa od nej odstúpiť. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Návrh, aby sa ruskou rezolúciou na podporu Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) zaoberal odzbrojovací a bezpečnostný výbor Valného zhromaždenia neschválili. Za hlasovalo 31 krajín, proti bolo 55 a ďalších 54 sa hlasovania zdržalo. Zástupca riaditeľa ruského úradu pre nešírenie jadrových zbraní a kontrolu zbrojenia Andrej Belousov uviedol, že výsledku hlasovania nerozumie.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Podľa Belousovova sa Moskva "snažila vyslať vážny signál americkým politickým kruhom o nebezpečnosti kurzu, pre ktorý sa rozhodla súčasná (americká) vláda". Robert Wood, Stály predstaviteľ USA pri Konferencii o odzbrojení v Ženeve, nazval ruský návrh "veľmi spolitizovanou rezolúciou", ktorá navyše nebola podaná v rámci lehoty výboru včas.

Viac o téme: RaketyRuskoUSAOSNINF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu