Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko odmieta účasť na zostrelení lietadla Malaysia Airlines: Nové tvrdenia o pôvode rakety

Zvyšky letu MH17.
Zvyšky letu MH17. (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

MOSKVA - Ruská armáda v pondelok uviedla, že raketa, ktorá nad Ukrajinou zostrelila lietadlo malajzijských aerolínií (let MH17), pochádzala z arzenálu ukrajinskej armády, a nie z Ruska.

Agentúra AP pripomína, že lietadlo zostrelila raketa sovietskej výroby nad povstalcami ovládanou východnou Ukrajinou v júli 2014, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Holandsko a Austrália oznámili v máji, že podľa nich raketu previezli na Ukrajinu z vojenskej jednotky v ruskom meste Kursk.

Rusko rezolútne popiera svoju účasť. Generálporučík Nikolaj Paršin, šéf raketového a delostreleckého oddelenia na ministerstve obrany, povedal novinárom, že armáda preštudovala archívy vo výskumnom centre, ktoré vyrábalo rakety Buk. Konštatoval, že predmetnú raketu previezli v roku 1986 k vojenskej jednotke na Ukrajine, ktorú nikdy - podľa poznatkov Ruska - neopustila.

Hovorca ruskej armády generálmajor Igor Konašenkov tiež pripomenul vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov, ktorí popreli, že by sa separatisti zmocnili nejakej z ukrajinských rakiet Buk. Konašenkov sa vyjadril aj k videám prezentovaným Spoločným vyšetrovacím tímom (JIT) pozostávajúcim z expertov z viacerých štátov, ktoré ukazovali presun raketového systému Buk z Ruska na Ukrajinu. Ruskí experti podľa neho videá podrobne preskúmali a prišli k záveru, že boli vyfabrikované, uvádza agentúra TASS.

Fake news Kremľa

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksandr Turčynov odmietol v pondelok tvrdenie Ruska, že raketa, ktorou bolo v roku 2014 nad Donbasom zostrelené lietadlo typu Boeing malajzijskej leteckej spoločnosti, bola z arzenálu ukrajinskej armády. Informovala o tom agentúra Interfax.

Vyhlásenie "o údajnej ukrajinskej stope" je podľa Turčynova "len ďalšou nepodarenou fake news z Kremľa", ktorý chce takto "zakryť svoj zločin dokázaný oficiálnym vyšetrovaním i nezávislou skupinou odborníkov".

Turčynov reagoval na vyhlásenie generálporučíka Nikolaja Paršina, šéfa raketového a delostreleckého oddelenia na ministerstve obrany, ktorý v pondelok novinárom povedal, že armáda preštudovala archívy vo výskumnom centre, ktoré vyrábalo rakety Buk. 

Konštatoval, že predmetnú raketu vyrobili v meste Dolgoprudnyj pri Moskve v roku 1986 a v tom istom roku previezli k vojenskej jednotke na Ukrajine, ktorú nikdy - podľa poznatkov Ruska - neopustila.

Holandsko to spochybnilo

Holandská prokuratúra v pondelok ostro zareagovala na vyhlásenie ruskej armády, že raketa, ktorá nad Ukrajinou zostrelila lietadlo malajzijských aerolínií (let MH17), pochádzala z arzenálu ukrajinskej armády, a nie z Ruska. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

V nadväznosti na informácie ruskej strany holandská prokuratúra obvinila Rusko zo zadržiavania informácií alebo poskytnutia nepravdivých údajov, čo je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2166. "Od začiatku vyšetrovania až dodnes JIT vždy starostlivo analyzoval a spracúval informácie poskytnuté Ruskou federáciou," uvádza sa v stanovisku prokuratúry.

DutchNews.nl informoval, že Spoločný vyšetrovací tím zastáva názor, že informácie z ruského ministerstva obrany, ktoré boli doteraz poskytnuté verejnosti a JIT, boli vo viacerých bodoch vecne nepresné. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že tajne poskytlo dôkazy pre JIT, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním príčin incidentu. Holandská prokuratúra však tvrdí, že ruská strana neposkytla kľúčové informácie o sériových číslach nájdených na zozbieraných častiach rakety, ktorá zostrelila lietadlo s 298 osobami na palube. Spomedzi nich bolo 196 holandských štátnych príslušníkov.

Viac o téme: ZostrelenieMH17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu