Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Architekt Renzo Piano plánuje nový most v Janove: Bude jednoduchý, ale nie všedný

Most v Janove Zobraziť galériu (2)
Most v Janove (Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

RÍM - Taliansky architekt Renzo Piano podpísal zmluvu na naprojektovanie nového mosta v milovanom rodnom meste Janov a v piatok predstavil svoje plány. Jeho stavba má nahradiť most, ktorý sa 14. augusta zrútil, pri čom prišlo o život 43 ľudí, pripomenula tlačová agentúra AP.

Piano spolu s mestskými a regionálnymi predstaviteľmi v piatok predstavil plány na most, ktorý podľa jeho slov bude pravdepodobne skonštruovaný z ocele a postavený tak, aby vydržal 1000 rokov. "Bude jednoduchý, pevný... ale nie všedný," vyhlásil architekt o moste. Najvyšší predstaviteľ severozápadného talianskeho regiónu Ligúria Giovanni Toti vyjadril nádej, že most otvoria do novembra 2019.

Renzo Piano
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Simone Arveda/ANSA via AP)

Dodal, že čaty stavbárov musia pracovať rýchlo, ale bezpečne, aby Janovu znova dali most, ktorý bude zvečňovať bolesť spôsobenú katastrofou, zjednocovať v súčasnosti názorovo rozdelené mesto a "ponúkať výhľad do veľkej budúcnosti". Prokuratúra tento týždeň oznámila, že v súvislosti s augustovým pádom železobetónového Morandiho mosta vyšetruje 20 ľudí.

Viac o téme: MostArchitekt TalianskoJanovRenzo Piano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu