Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Japonsko zažíva najhoršiu tragédiu za posledné roky: Počet obetí záplav stúpol na sto

Počet nezvestných osôb za taktiež zvýšil. Momentálne je stratených 68 osôb. Záchranári stále pracujú na tom, aby ich našli a vyslobodili.
Počet nezvestných osôb za taktiež zvýšil. Momentálne je stratených 68 osôb. Záchranári stále pracujú na tom, aby ich našli a vyslobodili. (Zdroj: SITA/Shohei Miyano/Kyodo News via AP)

OSAKA - Počet obetí prívalových dažďov a zosuvov pôdy, ktoré postihli západné a stredné Japonsko, stúpol v pondelok dopoludnia miestneho času na 100. Ďalších 68 ľudí je stále nezvestných, informovala agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu japonskej vlády Jošihida Sugu.

 Agentúra Kjódo informovala, že automobilky Mazda a Daihatsu Motor pozastavili z dôvodu bezpečnosti zamestnancov a kvôli neistote ohľadom dodávok dielov výrobu vo svojich prevádzkach v mestách Kjóto, Hirošima a Jamaguči.

Podľa úradov boli vydané príkazy alebo odporúčania na evakuáciu pre 5,9 milióna ľudí v 19 prefektúrach. Už v nedeľu popoludní sa v evakuačných centrách nachádzalo viac ako 30.000 ľudí. Očakáva sa, že počet obetí sa bude ešte zvyšovať. Mmnoho ľudí uviazlo vo svojich domovoch pre nedostatok prístupových ciest zničených záplavami.

V prefektúre Okajama, jednej z najviac zasiahnutých oblastí, viac ako 1000 ľudí dočasne uviazlo na strechách budov po tom, čo sa pretrhli tri hrádze na neďalekej rieke Oda. Väčšina z nich zachránili posádky lodí alebo vrtuľníkov.

Od štvrtka, keď dažde začali, zomrelo 39 ľudí v prefektúre Hirošima, 23 v prefektúre Ehime a 13 v prefektúre Okajama. Ďalšie obete boli z prefektúr Jamaguči, Kjóto, Gifu, Šiga, Hjógo, Kóči, Fukuoka a Kagošima, uviedla televízia NHK.Približne 267.000 domov v 11 prefektúrach bolo v nedeľu bez dodávok pitnej vody. Množstvo ciest je poškodených a zaplavených. Rovnaká situácia je v  železničnej doprave, kde podľa ministerstva dopravy zastavilo prevádzku 17 dopravcov na 56 tratiach.

 

 

Viac o téme: ZáplavyObeteMŕtviBúrkyDaždeJaponskoNezvsetná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu