Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vlna horúčav s tragickými následkami: V Japonsku zahynulo najmenej 14 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Najmenej 14 ľudí zahynulo počas uplynulého víkendu a v priebehu pondelka v dôsledku vlny intenzívnych horúčav, ktorá zasiahla Japonsko. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Mimoriadne vysoké teploty marili aj upratovacie práce v oblastiach, ktoré minulý týždeň zasiahli povodne a vyžiadali si najmenej 200 životov. V pondelok, ktorý bol v Japonsku štátnym sviatkom, sa teploty v niektorých oblastiach vo vnútrozemí vyšplhali na 39 stupňov a v kombinácii s vysokou vlhkosťou vzduchu vytvorili nebezpečné podmienky, uviedol japonský meteorologický ústav JMA. V metropole Tokio namerali 34 stupňov Celzia.

Horúčavy si počas predĺženého víkendu v Japonsku vyžiadali najmenej 14 obetí. Medzi nimi je aj 90-ročná žena, ktorú našli v bezvedomí na poli. Tisícky ľudí museli v dôsledku zdravotných problémov spojených s extrémne vysokými teplotami hospitalizovať.

Viac než 34 stupňov namerali v oblastiach na západe krajiny, ktoré nedávno zasiahli ničivé povodne. Horúčavy tak spôsobili nebezpečné podmienky pre vojakov a dobrovoľníkov podieľajúcich sa na odstraňovaní škôd a odpratávaní blata a trosiek.     

Teploty 35 stupňov Celzia a vyššie, v japončine označované ako "intenzívne horúce dni", zaznamenali v nedeľu vo viac než 200 lokalitách v celom Japonsku. Pre júl je to nezvyčajné, nie však bezprecedentné, uviedol JMA. Očakáva sa, že vlna horúčav bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch až do konca tohto týždňa i dlhšie. Vlani si vlna horúčav medzi májom a septembrom vyžiadala v Japonsku 48 obetí, z toho 31 iba v júli.

Viac o téme: ObeteHorúčavyJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu