Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Moderátorka sa preslávila po celej krajine: Stačil na to jej odev a úrady postavila na nohy

(Zdroj: Twitter/@ajlnews)

RIJÁD- Saudská Arábia vyšetruje prípad televíznej moderátorky, ktorá sa zapojila do spravodajstva o povolení šoférovať autá ženami. Sociálnymi sieťami koluje video, na ktorom je Širin Rifáíová vidieť pri práci, ale má na sebe roztvorenú abaju, ktorá odkrýva biele nohavice a blúzu pod ňou. Prípadom sa zaoberá komisia pre audiovizuálne médiá a vyšetruje ho, aj keď Rifáíová odišla zo Saudskej Arábie. V stredu sa na twitteri objavila správa o zadržaní aktivistky, ktorá presadzovala zrušenie zákazu šoférovania pre ženy v Saudskej Arábii.

Historický okamih v prísne náboženskej krajine: Ženy v Saudskej Arábii sa dočkali

V poslednom čase bolo uväznených najmenej deväť ľudí, medzi nimi niekoľko žien. Kráľovstvo ako posledná krajina pustilo v nedeľu za volanty automobilov aj ženy, avšak objavujú sa aj správy o prenasledovaní aktivistov, ktorí si želajú ďalšie uvoľnenie pravidiel týkajúcich sa žien.

Medzi novo zatknutými je tiež Hatún Fásíová, čo potvrdili ľudia z jej okolia. Informácia o jej zadržaní sa objavila v stredu na twitteri, ale svedkovia sa podľa agentúry Reuters boja hovoriť a poskytnúť detaily.

Fásíová sa naposledy pripojila k internetu minulý štvrtok. Chcela v nedeľu vziať so sebou do auta niekoľko novinárov. Fásíová je profesorkou na univerzite kráľa Sauda a prispieva aj do denníka Ar-Rijád. Patrí k bojovníčkam za práva žien a bola medzi tými, ktorí požadovali zrušenie zákazu šoférovania pre ženy. Svoj vodičský preukaz v kráľovstve dostala prevodom vodičského oprávnenia, ktoré získala v cudzine. "Je to, ako keby som bola uznaná za plnohodnotnú občianku," povedala denníku Arab News.

Podľa prokurátora v júni zadržali 17 ľudí a osem z nich neskôr prepustili. Úrady zadržaných vinia z kontaktov v cudzine, miestne médiá označujú tieto osoby za zradcov. Podľa prokuratúry bolo proti deviatim zo zadržaných zistených dostatok dôkazov.

Rifáíová pracuje pre televíznu stanicu Al-Án a komisia pre audiovizuálne médiá oznámila, že bude jej prípad vyšetrovať bez ohľadu na to, že žena opustila kráľovstvo. Dôvodom je jej údajné nepatričné ​​oblečenie. Rifáíová ale povedala, že "na sebe mala slušné šaty". Saudská Arábia od žien očakáva, že budú chodiť zahalené v abajach a so zakrytými vlasmi.

Viac o téme: ModerátorkaŠoférovanieSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu