Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Proruské lži a konšpirácie v Česku: Asymetrický útok Putina na demokraciu, tvrdí prestížny denník

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Konšpiračné teórie a vymyslené príbehy proruskej propagandy zachvátili starý kontent. Európa, ktorú Amerika potrebuje, tu teraz nie je. Aj to vyplýva z novej správy amerických demokratov, ktorá vysiela varovné signály.

Na problém upozornil aj prestížny portál Washington Post. Ilustroval ju situáciou v Česku - ako tvrdí, problémových je 30 „proruských" stránok, ktoré každodenne prinášajú „výživu v podobe konšpiračných teórií, očierňovania, vymyslených škandálov o neexistujúcich moslimských migrantoch a útokov na NATO a Európsku úniu".

Naráža aj na situáciu pred prezidentskými voľbami, kde sa aj na poslednú chvíľu mali vynárať vymyslené príbehy o protikandidátoch Miloša Zemana - napríklad o údajnom prepojení Jiřího Drahoša na ŠtB, tajnom americkom financovaní proti-Zemanovcov či o tom, že jeden z nich mal byť napojený na nacistov.

Putinov útok na demokraciu

Aj keď sa to vraj nezdá, v malej krajine s nepatrným reklamným trhom a slabými mainstreamovými médiami sa takéto stránky môžu stať silou, upozorňuje portál. Aj vďaka ním sa v Česku, v krajine, ktorá patrila medzi „piliere transatlantickej solidarity", znížila podpora NATO pod 50% a podpora Európskej únie je ešte nižšia.

Jiří Drahoš a Miloš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / AP Photo / Petr David Josek, Pavel Neubauer)

Jiří Drahoš a Miloš Zeman

Aj o tom pojednávajú americkí demokrati v minulotýždňovej 200-stranovej správe s názvom „Asymetrický Putinov útok na demokraciu v Rusku a v Európe“. Nepíše sa v nej o našich západných susedoch, avšak obsahuje kapitoly o Francúzsku, Nemecku, Spojenom kráľovstve, Maďarsku či pobaltských štátoch.

Niektorí sa bránia

„Väčšina informácií nie je nová, ale kumulatívny efekt je markantný,“ tvrdí Washington Post. Senátny výbor opisuje neustále prebiehajúce pokusy o narušenie politickej a ekonomickej situácie v európskych krajinách, ktoré sú najdôležitejšími spojencami USA. 

Denník pripomína, že niektoré krajiny sa bránia. Pobaltské štáty a Škandinávia spustili národné programy, ktoré monitorujú dezinformácie. Francúzske médiá si zas dávali veľký pozor pred minuloročnými prezidentskými voľbami. Spojené štáty však majú problém - tejto úlohe zatiaľ veľmi nečelili, a to aj kvôli Donaldovi Trumpovi, ktorý odmieta uznať napojenia na Rusko.

Viac o téme: USAVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu