Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Grécky premiér sa potešil úniku informácii: Vraj chce demonizovať menový fond

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Zdá sa, že v Aténach majú aj steny uši. Naznačuje to únik detailov z konferenčného hovoru predstaviteľov Medzinárodného menového fondu (MMF) minulý víkend počas misie v Aténach. Obsah ich rozhovoru podkopal dôveru medzi veriteľskými inštitúciami, vyvolal rozpaky v Európe a nahneval MMF aj Nemecko, konštatuje agentúra Reuters.

Médiá minulý víkend s odvolaním sa portál WikiLeaks priniesli prepis údajnej konverzácie predstaviteľov MMF, ktorí 19. marca diskutovali o možnosti vyvinúť tlak na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby odpustila Grécku časť dlhu. V opačnom prípade sa vraj MMF stiahne zo záchranného programu.

To ohrozuje reputáciu MMF, ktorý doteraz najviac tlačil zadlžený štát do zavádzania tvrdých úsporných opatrení a reforiem. A ohrozuje to aj odhodlanie Európskej únie udržať eurozónu pohromade a odvrátiť ďalšiu ničivú grécku krízu. Grécky premiér Alexis Tsipras využil únik informácií, aby démonizoval MMF, zhromaždil poslancov vládnej koalície pred rozhodujúcim hlasovaním o bolestivých reformách a snažil sa ich presvedčiť, aké dôležité je zabezpečiť uvoľnenie ďalšej splátky z tretieho záchranného úveru od európskych veriteľov.

Ale snaha vraziť klin medzi európske veriteľské inštitúcie a MMF  a izolovať šéfa európskej divízie fondu Paula Thomsena, veterána šesť rokov trvajúcich ťažkých rokovaní s Gréckom, vyšla naprázdno. "Zakaždým, keď sa Tsipras pokúša dosiahnuť kompromis, potrebuje si vytvoriť vonkajšieho nepriateľa," vysvetľuje Jorge Pagulatos, profesor európskej politiky a ekonómie na univerzite v Aténach, podľa ktorého je to osvedčená domáca taktika, aj keď je z diplomatického hľadiska hlúpa.

Potom, ako bol obsah telekonferencie členov MMF z 19. marca zverejnený na internete, Tsipras požiadal MMF, aby vysvetlil, či sa snaží dotlačiť Grécko na pokraj bankrotu a prinútiť ho tak zaviesť tvrdšie úsporné opatrenia. Text pritom nedáva žiadne dôvody na takéto obvinenia, aj keď zástupcovia fondu neraz uviedli, že Atény robia kompromisy až vtedy, keď im dôjdu peniaze.

Generálna riaditeľka MMF Christine Lagardová dala jasne najavo, komu pripisuje zodpovednosť za únik rozhovoru, a zastala sa svojich kolegov. Napísala Tsiprasovi, že je dôležité, aby grécke úrady zabezpečili prostredie, ktoré rešpektuje súkromie internej diskusie, a podnikli aj všetky potrebné kroky na zaistenie osobnej bezpečnosti zástupcov MMF.

Únik znova upozornil na rozdielne postoje MMF a Európskej únie (EÚ) v otázke rozsahu fiškálnej konsolidácie aj k riešeniu gréckej krízy. No čo je horšie, odhalil dešpekt zástupcov MMF voči Európskej komisii, ktorú považujú za príliš mäkkú v prístupe ku Grécku. Podkopal aj mesiace trpezlivej snahy premiéra Tsiprasa a ministra financií Euklida Tsakalotosa obnoviť dôveru veriteľov v Atény po "ére" bývalého ministra financií Janisa Varufakisa, ktorý nahneval všetkých kolegov v eurozóne.

A vrhol tiež svetlo na spletitú šachovú partiu, ktorú fond rozohral, aby prinútil Grécko akceptovať bolestivé reformy dôchodkového systému, daní a zlých úverov, a zároveň prinútil Nemecko a jeho spojencov, aby zaručili Aténam výrazné zmiernenie dlhovej záťaže. "Jednoduchšie" povedané, podľa MMF je grécka ekonomika na tom horšie, ako naznačujú predpovede EÚ, a potrebné uvoľnenie fiškálnych cieľov v dôsledku utečeneckej krízy musí byť vyvážené väčším zmiernením dlhovej záťaže. A keďže Európania odmietajú odpustiť Grécku časť dlhu (aby nevytvorili precedens), budú musieť predĺžiť jeho splatnosť o celé desaťročia a poskytnúť mu 20-ročné dlhové prázdniny. Inak sa nepodarí dostať grécky dlh na udržateľnú úroveň a celý záchranný program zlyhá.

Viac o téme: Alexis TsiprasJorge Pagulatos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu