Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putinov nešťastný prešľap: Takmer zruinoval štátnu pokladnicu, zle zainvestoval

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v snahe ochrániť finančné rezervy krajiny pred kolísaním výmenných kurzov investoval do zlata. Táto stratégia sa zatiaľ nevyplatila a Rusko tak údajne prišlo zhruba o 15 miliárd USD (13,71 miliardy eur).

Keďže Putin odmietol investovať v dolároch, začal hľadať iné alternatívy. Euro ako druhá najvýznamnejšia svetová mena po vypuknutí ukrajinskej krízy prestala byť pre Moskvu vhodnou investíciou a čínsky jüan nie je voľne konvertibilný, preto je ako rezervná mena nevhodný. Putinovi tak zostala jediná voľba, a to zlato.

Zlá voľba

Keďže tento drahý kov je imúnny voči politickým turbulenciám, Kremeľ začal cielene budovať zlaté rezervy. Kým v roku 2007 bolo v trezoroch uložených 400 ton, v súčasnosti je ho 1275 ton. Len v júni malo údajne pribudnúť 24,2 tony. Rusko má tak v globálnom porovnaní šieste najväčšie zlaté rezervy, väčšie sú iba v USA, Nemecku, Taliansku, Francúzsku a Číne.

Medzičasom sa vynoril nový nepriateľ. Nie je to však Washington, ktorý dolár využíva v prospech svojich mocenských záujmov vo svete. Stali sa ním finančné trhy, ktoré Putinove vyhlásenie nezávislosti od Západu zmenili na pridrahé dobrodružstvo. Investori stratili záujem o zlato a Kremeľ sa musí nečinne prizerať, ako turbulencie na komoditných trhoch čoraz viac zmenšujú hodnotu ruského štátneho pokladu.

Prišli o 15 miliár dolárov

Hodnota zlata dramaticky klesla. Jedna unca padla pod 1100 USD a dostala sa tak na úroveň z marca 2010. Od začiatku roka 2014 zlato stratilo celkovo pätinu svojej hodnoty a ruské zlaté rezervy za 45,1 miliardy USD majú takmer rovnakú hodnotu ako na jeseň 2011 (44,4 miliardy USD). A to aj napriek tomu, že do trezorov odvtedy pribudlo 439 ton. V prepočte podľa ceny unce zlata Rusko prišlo približne o 15 miliárd USD, čím zo štátneho pokladu ukrojilo zhruba 5 %. Ruský štátny poklad má v súčasnosti hodnotu 358 miliárd USD.

Nádeje Ruska na prekonanie hospodárskych problémov zmarilo nielen zlato, ale aj ceny ostatných komodít. Bloomberg Commodity Index, ktorý obsahuje najvýznamnejšie nerastné suroviny, spadol na najnižšiu úroveň za posledných 12 rokov. Rusko je výrazne závislé od vývozu surovín. Ropa, zemný plyn a kovy tvorili pred sankciami tri štvrtiny ruského exportu a vzhľadom na súčasný vývoj je Putin ešte viac odkázaný na finančné rezervy.

Centrálna banka zakročila

Ruská centrálna banka musela od začiatku konfliktu použiť zhruba 150 miliárd USD na podporu firiem, ktoré nedokázali splácať dolárové úvery. Rusko v posledných 15 mesiacoch zaznamenalo únik kapitálu v hodnote asi 200 miliárd USD. Jednu časť dokázal vykompenzovať predaj ropy, druhú časť práve devízové rezervy. Bez štátneho pokladu by krajina už dávno musela vyhlásiť bankrot.

Putin sa zlata zbaviť už nemôže

Koniec je zatiaľ v nedohľadne. Investičná banka Goldman Sachs počíta s tým, že zlato by už čoskoro mohlo klesnúť pod 1000 USD a vzhľadom na pretrvávajúcu silu amerického dolára stráca ako náhradná mena význam. Pre Kremeľ však neexistuje cesta späť a podľa expertov sa dostal doslova do zlatej pasce. V zlate má Rusko uložené miliardy, no pre nízke ceny ho nemožno využiť pre okamžitú podporu hospodárstva. Ak by Putin chcel predať časť zlatých rezerv, urýchlil by pád cien a svoju krajinu dostal do ešte väčších problémov. A to s najväčšou pravdepodobnosťou neurobí.

Viac o téme: ZlatoDoláreVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu