Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ rozšírila zoznam ruských predstaviteľov postihnutých sankciami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí krajín EÚ rozhodli na dnešnom zasadnutí v Bruseli o rozšírení zoznamu ruských predstaviteľov postihnutých sankciami. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na šéfa holandskej diplomacie Fransa Timmermansa.

EÚ podľa neho prijala "energické rozhodnutie", keď rozšírila zoznam ruských činiteľov, na ktorých sa vzťahujú sankcie v podobe zákazu vydávania víz a zmrazenia vkladov. Má ísť o predstaviteľov, zodpovedných za kroky Moskvy na Ukrajine. Timmermans nekonkretizoval ich mená ani počet. 

Ministri tiež poverili Európsku komisiu, aby pripravila návrh možných razantnejších ekonomických sankcií voči Rusku, ktoré by sa mali týkať zbrojného, energetického a finančného sektora. Sankcie budú zavedené v prípade, ak Moskva neustúpi od svojej politky destabilizácie situácie na Ukrajine. 

"Rozhodli sme, že Európska komisia bude poverená preskúmať potenciálne opatrenia vo viacerých oblastiach, vrátane obrany, produktov s dvojakým využitím a špičkových technológií, vrátane energetického sektoru, ako aj finančných služieb," citovala Timmermansa agentúra DPA.  Podľa holandského ministra sú nové sankcie reakciou na "nedostatok pokroku" na ruskej strane. 

Zaorálek: Ministri EÚ súhlasili s rozšírením zoznamu osôb postihnutých sankciami 

Ministri zahraničných vecí EÚ na dnešnom stretnutí v Bruseli súhlasili s rozšírením a zrýchlením procesu uvádzania ďalších fyzických a právnických osôb na zoznam sankcií. Má ísť o osoby, ktoré majú prospech z ruskej anexie Krymu, alebo ťažia z udalostí na východe Ukrajiny. Uviedol to šéf českej diplomacie Ľubomír Zaorálek.

"Vydali sme pokyn, aby všetci títo boli zaradení na zoznam sankcií. Vytvorili sme priestor pre rozšírenie zoznamu osôb a spoločností, ktoré majú výhody z anexie Krymu alebo udalostí na východe Ukrajiny," uviedol Zaorálek. 

Diplomati EÚ zároveň vyzvali Európsku komisiu (EK), aby spracovala zvláštne opatrenia v ekonomickej oblasti, ktoré sa týkajú napríklad kapitálového trhu, obranného priemyslu, tovarov  dvojitého využitia, napríklad citlivých technológií, a tiež opatrení v oblasti energetického sektora. 

Komisia dostala úlohu vypracovať tieto mimoriadne opatrenia do štvrtku 24. júla. Po predstavení zoznamu odporúčaných cielených opatrení pre vybrané oblasti ruskej ekonomiky, bude na šéfovi Európskej rady Hermanovi Van Rompuyovi, či a na kedy zvolá ďalší mimoriadny summit EÚ; iba premiéri a prezidenti majú totiž kompetencie tieto opatrenia schváliť a rozhodnúť o ich implementácii. 

"Hovorí sa o sektorových opatreniach, o ekonomicky cielených opatreniach. Tie by mali byť spustené vo chvíli, keď predstavitelia členských štátov dôjdu k záveru, že požadované podmienky neboli splnené a situácia sa nezmenila," skonštatoval Zaorálek.

Zaorálek v Bruseli označil za logický krok, ak by EÚ pristúpila aj k zbrojnému embargu. Reagoval tak na otázku novinárov, či medzi citlivé technológie možno zaradiť napríklad aj francúzske bojové lode Mistral, ktoré zakúpila ruská strana.

"To, o čo dnes ide, sú aj transfery sofistikovaných systémov cez hranice, takže aj to môžeme považovať za dôležitý zdroj, v súvislosti s tragédiou, ku ktorej došlo," povedal Zaorálek ohľadne možného zneužitia raketových zbraňových systémov pri minulotýždňovej havárii malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou.

EÚ by podľa Zaorálka mala obrátiť pozornosť práve na tieto typy transferov zbraní a mala by prijať príslušné reštrikcie. Dodal, že rovnaký postoj v súvislosti so zbrojným embargom voči Rusku mala dnes aj Británia, Nemecko a ďalšie krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu