Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

EÚ opäť trestala: Odobrila sankcie voči 15 Rusom a ich sympatizantom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia sa rozhodla uvaliť sankcie na ďalších 15 Rusov a Ukrajincov sympatizujúcich s Ruskom. Počet potrestaných v súvislosti s ukrajinskou krízou tak stúpne na 87. Na zoznam pribudne aj 18 inštitúcií a firiem, informovala dnes s odvolaním sa na diplomatov agentúra DPA.

Rozhodnutie o rozšírení sankcií proti Rusku za odmietanie Moskvy prispieť k upokojeniu situácie na Ukrajine padlo na schôdzke najvyšších predstaviteľov krajín EÚ 16. júla. Únia ale vtedy oznámila, že konkrétne závery zverejní neskôr.

Sankcie proti osobám sa týkajú zákazu cestovania a zablokovania účtov. Mená postihnutých zatiaľ neboli zverejnené, ich súpis má byť známy do konca týždňa, uviedla agentúra AFP. Na čiernu listinu EÚ bude pripísaných tiež deväť organizácií a deväť podnikov, ktoré nebudú smieť s úniou obchodovať.

Vodcovia štátov EÚ minulý týždeň rokovali o protiruských sankciách ešte pred haváriou malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, z ktorého zostrelenia sú podozrievaní proruskí separatisti. Dnes Európska únia oznámila, že v reakcii na ruský postup chce tiež výrazne obmedziť aktivity ruských bánk so štátnou účasťou na finančných trhoch a podviazať hospodársky rozvoj Ruska do najbližších rokov. Sankcie by sa mohli týkať kapitálového trhu, obrany alebo moderných technológií využiteľných v energetike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu